Hlavní obsah

Desetitisíce Japonců protestovaly proti americké základně

Tokio

Desetitisíce lidí v neděli demonstrovaly na japonském ostrově Okinawa proti přítomnosti americké vojenské základny. Řada z nich byla oblečena v černém na výraz smutku v reakci na nedávné znásilnění a vraždu jedné místní ženy. Z činu je podezřelý americký civilista pracující pro americkou armádu v Japonsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce lidí demonstrovaly na Okinawě proti americké základněVideo: Reuters

 
Článek

Americké jednotky zůstávají v Japonsku na základě smlouvy, která ukládá Spojeným státům povinnost zajistit bezpečnost souostroví.

Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěna zhruba polovina ze 47 tisíc amerických vojáků působících na japonském území. Plocha ostrova je přitom pouhých 0,6 procenta rozlohy země.

Demonstrující volali po revizi americko-japonské smlouvy. Rozpory vyvolává i plán přemístit leteckou základnu americké námořní pěchoty do řidčeji osídlené oblasti na jihozápadě ostrova.

Plán vznikl poté, co se po znásilnění místní školačky trojicí Američanů v roce 1995 vystupňovalo napětí.

Foto: Hiroko Harima, ČTK/AP

Desátky tisíc Japonců zaplnily atletickou dráhu s hřištěm, aby dali najevo svůj nesouhlas s přítomností americké vojenské základny.

Nejnovější pobouření vyvolala vražda místní dvaadvacetileté ženy, jejíž tělo bylo nalezeno v květnu. V souvislosti s případem byl zatčen Američan, který pracoval pro leteckou základnu Kadena na Okinawě. Tento bývalý člen americké námořní pěchoty je veden jako hlavní podezřelý, obvinění ale zatím nebylo vzneseno.

Nejde o ojedinělý případ, znásilnění místní obyvatelky americkým vojákem se letos řešilo již v březnu. [celá zpráva]

Demonstrace v hlavním městě Okinawy Naha se podle tiskové agentury Kjódó zúčastnilo zhruba 65 tisíc lidí. Guvernér Okinawy Takeši Onaga řekl demonstrujícím, že se chce omluvit zabité ženě za to, že ji ani po události z roku 1995 nedokázal ochránit.

Foto: Kyodo, Reuters

„Slibovali jsme, že takový incident se nebude nikdy opakovat,” prohlásil Onaga. „Nedokázal jsem změnit politický systém, abych tomu zabránil,” řekl podle agentury AP.

Za bezpečnostní smlouvou s USA stojí vláda nynějšího premiéra Šinzóa Abeho. Kabinet si přeje významnější vojenskou roli Japonska na mezinárodní scéně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám