Hlavní obsah

Na Okinawě zatkli amerického vojáka podezřelého ze znásilnění Japonky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská policie zadržela amerického námořníka sloužícího na ostrově Okinawa, který je podezřelý ze znásilnění Japonky. Tokio kvůli případu předložilo Spojeným státům oficiální protest. Sexuální násilí, kterého se v minulosti dopustili příslušníci americké armády na Okinawě, vyvolalo na tomto ostrově rozsáhlé protesty místních obyvatel.

Foto: Kyodo, Reuters

Americká námořní základna Camp Schwab na Okinawě

Článek

Policisté zadrželi čtyřiadvacetiletého Justina Castellanose na základně americké námořní pěchoty Camp Schwab v neděli. Úřady Američana podezírají, že ráno znásilnil japonskou turistku, která přespávala v hotelu ve městě Naha na jihu ostrova. Oba spali ve stejném hotelu, ale neměli nic společného, uvedl list Asahi šimbun. Žena spala na chodbě a on ji odvlekl do svého pokoje. Zatčený nebyl obviněn.

”Sdělili jsme americké straně, že jde o politováníhodný incident, a vyzvali jsme Washington, aby dohlédl na upevnění kázně a předešel tak opakování případu,” prohlásil v pondělí mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Sugo zmínil i americkou reakci na čin, uvedl web Japan Today: „Americká strana řekla, že to bude velmi znepokojivý incident, jestliže se obvinění ukážou býti pravdivá.“ Dodal, že případ budou brát vážně.

Americké námořnictvo se ale k případu ještě nevyjádřilo.

Čin vyvolal na ostrově pobouření. Guvernér Okinawy Takeši Onaga ho odsoudil: „Je to vážný zločin porušující ženská práva a nemůže být nikdy tolerován.“

Americké jednotky zůstávají v Japonsku na základě smlouvy, která dává Spojeným státům za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěna většina ze 47 tisíc amerických vojáků působících na japonském území.

Proti jejich přítomnosti obyvatelé protestují. Napětí se vystupňovalo v roce 1995 po znásilnění místní školačky trojicí Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám