Hlavní obsah

Afghánské opium likvidují i členové Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejen Spojené státy a západní spojenci usilují o vymýcení opia a heroinu v Afghánistánu. Pěstitelé a obchodníci s drogou mají nového nepřítele v podobě Islámského státu (IS). Napsal to server Hlasu Ameriky.

Foto: Parwiz, Reuters

Makové pole ve východoafghánské provincii Nangarhár

Článek

Afghánští zemědělci potvrdili, že jim maková pole ve východní provincii Nangarhár likvidují členové Islámského státu, kteří si zde vydobyli pozici ve dvou okresech.

„Zničili nám úrodu, protože je prý ilegální. Měl jsem hektar pole se vzrostlým mákem. Obilí jsem neměl a teď jsem přišel i o mák,“ přiznal novinářům muž jménem Nawáb.

Radikálové z IS nejenže ničí pole, ale často „zatýkají“ jejich majitele, doplnil jiný svědek. „Říkají, že to islám zakazuje,“ vysvětlil.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Afghánské opium je zdrojem 90 procent veškerého heroinu na světě. Odhaduje se, že každoroční produkce má hodnotu tři miliardy dolarů (zhruba 70 miliard korun), takže opium je významným zdrojem příjmů v chudé zemi zbídačelé válkami. Analytici uvádějí, že opium představovalo pro povstalce z Tálibánu, které Islámský stát ze zmíněných lokalit vytlačil, 30 procent z jejich ročního příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám