Hlavní obsah

Japonská vláda odškodní nizozemského vězně z Nagasaki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko vyplatí bývalému válečnému vězni z Nizozemska odškodné za újmu, kterou utrpěl po shození americké jaderné bomby na město v srpnu 1945. Tokio 95letému Willymu Buchelovi van Steenbergen zaplatí 1,1 miliónu jenů (zhruba 240 000 korun). Agentuře AFP to řekl jeho právní zástupce.

Foto: Profimedia.cz

Willy Buchel van Steenbergen

Článek

Buchel je prvním někdejším válečným vězněm, který si takové odškodnění vymohl, potvrdil v úterý Hidekazu Zaima, který loni v květnu Buchelovi pomohl podat žalobu za psychickou újmu, kterou utrpěl v důsledku bombardování a svého věznění.

Japonci Buchela věznili v táboře vzdáleném 1,7 kilometru od hypocentra výbuchu, po němž zemřelo více než 70 000 obyvatel města na jihozápadě Japonska. Když se pak v padesátých letech vrátil domů, nedostalo se mu takové lékařské péče, jaká byla poskytována jiným přeživším z Nagasaki, poukázal Zaima.

Buchel v žalobě uvedl, že „byl nucen snášet utrpení způsobené specifickým poškozením zdraví po vystavení radiaci“.

Japonsko obnovilo cizincům z řad obětí bombardování platby za léčení v roce 2003 poté, co v roce 1974 rozhodlo o pozastavení těchto plateb v případě lidí, kteří se ze země odstěhovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám