Hlavní obsah

Úspěšně jsme otestovali vodíkovou pumu, ohlásila Severní Korea. Experti nevěří

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severní Korea ve středu ohlásila svůj první test miniaturizované vodíkové pumy. KLDR uvedla, že zkouška byla úspěšná. Mezinárodní pozorovatelé tomu ale nevěří. Je to v pořadí už čtvrtý jaderný test, který KLDR provedla. Zkouška může vyvolat další sankce v rámci OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severní Korea otestovala vodíkovou pumuVideo: Reuters

 
Článek

„První zkouška vodíkové bomby byla 6. ledna 2016 v 10.00 hodin úspěšně uskutečněna. Dokonalým úspěchem naší historické vodíkové bomby jsme se zařadili mezi pokročilé jaderné státy,“ oznámila hlasatelka severokorejské státní televize.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zkoušku avizoval v prosinci vůdce Kim Čong-un, když prohlásil, že zbraň má zajistit „spolehlivou ochranu svrchovanosti a důstojnosti státu“. Kim také podle agentury KCNA podpořil „další rozvoj obranného průmyslu s cílem změnit KLDR v mohutný stát”. [celá zpráva]

Po středečním testu ale Pchjongjang ohlásil, že jadernou zbraň nepoužije, pokud nebude narušena státní suverenita. Rovněž uvedl, že jaderný arzenál neposkytne třetí straně.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Severní Korea oznámila test vodíkové bomby. Na snímku z televizního vysílání vůdce Kim Čong-un

Experti nevěří

Mezinárodní pozorovatelé ovšem zpochybňují, že byl test úspěšný, ačkoliv americká geologická služba USGS v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje na severovýchodě země zaznamenala krátce po 02.00 SEČ otřesy o síle 5,1 stupně Richterovy škály.

„Ta seizmická data naznačují, že výbuch je zřejmě podstatně méně mocný, než jaký byste od zkoušky vodíkové pumy očekávali,“ řekl agentuře AFP australský jaderný specialista Crispin Rovere a dodal: „Takže to vypadá, že zřejmě úspěšně provedli jadernou zkoušku, ale neuspěli s druhou fází vodíkové exploze.“

Totéž tvrdí americký analytik Bruce Bennett. „Tato zbraň měla zřejmě velikost americké bomby v Hirošimě, ale nebyla to vodíková bomba. Taková rána měla být desetkrát mocnější,“ uvedl.

Jihokorejci ohlásili, že po testu nezaznamenali žádnou radiaci. Soul se domnívá, že do testované pumy možná bylo přidáno jen malé množství vodíku.

Co je vodíková puma
Jedná se o jadernou bombu, která ale využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku.
Je mocnější než jaderná bomba, u níž dochází k štěpení jader atomů. Současně je „čistší“, to znamená, že při jejím výbuchu vzniká méně radioaktivního spadu. Provést výlučně fúzní výbuch se ale ještě nikomu nepodařilo.
Protože vodíková puma využívá fúze lehčích částic, může být menší, takže se lépe hodí pro hlavice balistických střel.
Vyvinuly ji Spojené státy v roce 1952. Po nich vodíkovou bombu testovaly Sovětský svaz, Velká Británie, Francie, Čína.

Nejmenovaný zástupce americké vlády řekl televizi CNN, že to může trvat i několik dnů, než budou vyhodnocena veškerá data a potvrdí se, zda šlo o úspěšnou zkoušku, či nikoliv.

Podle tiskových agentur je test především snahou diktátora Kim Čong-una o upevnění moci před prvním kongresem vládnoucí Strany práce po 35 letech, uvedla ČTK. Kongres se má uskutečnit v květnu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Srovnání jaderných výbuchů podle množství uvolněné energie

Zasedne Rada bezpečnosti

Podle agentury AP nicméně může zkouška vyvolat nové sankce OSN. Organizace společně s USA a EU zavedla vůči severokorejskému režimu opakovaně sankce kvůli zkouškám jaderných bomb v letech 2006, 2009 a 2013.

Nejnovějším testem se bude zabývat Rada bezpečnosti OSN, informovala agentura Reuters.

Rusko zase vyzvalo k obnovení mezinárodních, šestistranných jednání se Severní Koreou.

Jihokorejská bezpečnostní rada mezitím svolala krizovou schůzku a chce lepší vojenské monitorování komunistického Severu. Krok KLDR také odsoudil japonský premiér Šinzó Abe. Prohlásil, že představuje „vážnou hrozbu“ pro bezpečnost jeho země.

Analytici soudí, že Pchjongjang vlastní několik základních jaderných pum a nyní usiluje o výrobu bojových hlavic s miniaturizovanou bombou, které mohou být připevněny k raketám schopným zasáhnout americké pobřeží.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

KLDR staví čtvrtý tunel na jaderné střelnici

Obavy, že Severní Korea pokračuje ve vojenských nukleárních aktivitách, stouply se zveřejněním satelitních snímků z místa, kde probíhají jaderné zkoušky KLDR....

Výběr článků

Načítám