Hlavní obsah

Islamisty láká libyjská ropa

Právo, CNN, BBC, znk, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Radikálové hlásící se k hnutí Islámský stát se v Libyi snaží rozšířit kontrolované území a chtějí se zmocnit ropných polí, prohlásil francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Islamisté se proto podle něj přemisťují ze své bašty v pobřežní Syrtě do vnitrozemí.

Foto: Profimedia.cz

Největší libyjská rafinerie Rás Lanúf

Článek

„Jejich území se rozkládá na ploše 250 kilometrů čtverečních podél pobřeží, ale začali pronikat do vnitrozemí. Láká je přístup k ropným vrtům a rezervám,“ řekl ministr stanici RTL. Ropné rezervy Libye se odhadují na 48 miliard barelů, jsou největší v Africe a deváté největší na světě.

V pátek se v Římě pod záštitou představitelů 18 zemí – členů Rady bezpečnosti OSN a sousedních států – uskutečnila konference, jež má přimět soupeřící libyjské frakce, aby vytvořily jednotnou vládu a potlačily sílící pozice IS. Ten má v zemi 3000 bojovníků.

Plán počítá do 40 dní s vytvořením vlády národní jednoty, jež může požádat o mezinárodní vojenskou pomoc.

Do února by vznikla prezidentská rada, která by jmenovala vládu a šéfy klíčových institucí. Mezinárodně uznávaná vláda sídlí v Tobruku, rivalové v Tripolisu.

Soupeřící strany by měly dohodu podepsat ve středu. „Je to závod s časem,“ řekl předtím RB zvláštní vyslanec OSN Martin Kobler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám