Hlavní obsah

Islámský stát obsadil v Libyi starořímské město

• Aktualizováno

Bojovníci Islámského státu v Libyi ve čtvrtek obsadili město Sabráta, jehož antické památky jsou na seznamu UNESCO. Přiblížili se tak na 80 kilometrů k hlavnímu městu Tripolisu. V pátek francouzský premiér Manuel Valls prohlásil, že Islámský stát je nutné zničit nejen v Sýrii a Iráku, ale také v Libyi.

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát obsadil v Libyi starořímské město

 
Článek

Do pobřežního města dorazilo ve čtvrtek na třicet vyzbrojených pick-upů místní odnože Islámského státu. Radikálové na město zaútočili poté, co tři jejich muže zajala milice patřící do islamistického uskupení Úsvit.

Město, kde jsou cenné památky z třetího století, ovládli radikálové bez boje, uvedl web The Australian.

„Nenarazili na žádný odpor. Nikdo je nechtěl provokovat, takže vybudovali kontrolní stanoviště a projížděli městem, aby ukázali své zbraně. Chtěli ukázat, kdo město ovládá,“ řekl jeden z vyděšených obyvatel.

Panují obavy, že cenné město by mohlo být poničeno. Sabráta patří mezi nejvýznamnější archeologická naleziště, uvedl archeolog z Leicesterské univerzity David Mattingly, který se v ní věnoval výzkumům.

„Stejně jako Palmýra je to řecko-římské město, na které se Islámský stát dívá jako na příklad zobrazování lidského těla v umění a sochách, jako na příklad modloslužebnictví, tedy věcí, které upřednostňuje při ničení.“

Původně šlo o fénické město z pátého století před Kristem, které bylo v druhém a třetím století romanizováno.

Foto: Profimedia.cz

Libyjská milice Úsvit bojuje u Sabrathy

Obsazení Sabráty potvrzuje rostoucí sílu IS v Libyi, město se nachází 500 kilometrů od Syrty, která je hlavním centrem IS v zemi. Obsazeno bylo jen několik dní poté, co IS zveřejnil video z veřejného stětí dvou mužů na náměstí v Syrtě.

Francie chce zničit IS v Libyi

„Jsme ve válce, máme nepřítele – Daiš (arabská zkratka pro IS), se kterým musíme bojovat a kterého musíme zničit: v Sýrii, v Iráku a zítra bezpochyby v Libyi,” uvedl v pátek francouzský premiér Manuel Valls.

Už na počátku prosince Valls prohlásil, že Libye bude „velkým tématem nadcházejících měsíců”.

Před týdnem Francie informovala, že 20. a 21. listopadu provedla nad severní Libyí průzkumné lety, které se zaměřily na okolí měst Syrta a Tobrúk. V plánu jsou i další monitorovací mise. [celá zpráva]

IS v Libyi

Islámský stát v Libyi posiluje. Místní odnož má dva až tři tisíce bojovníků. Zhruba polovina z nich je ve městě Syrta. Kontroluje asi 300 km pobřeží Do Libye. Samozvaný chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí do země také poslal poradce i bojovníky.

Rostoucí vliv v Libyi získává i radikální Ansár aš-Šaríja, která drží také část pobřeží. Obě skupiny jsou si ideologicky poměrně blízko a mezi územími, která ovládají, navíc leží ropná pole, jež by mohly ovládnout.

Islámský stát v Libii podniká i atentáty v oblastech, které nedrží – u Tripolisu, Misuráty, Bajdy a v Benghází. Organizace ale ztratila Darnu. Tu ovládla skupina napojená na Al-Káidu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle některých zpráv do země také přijíždějí radikální islamisté, kteří se nemohou dostat do Sýrie a Iráku. Někteří se tam přesunují z Blízkého východu, kde jsou pod tlakem náletů a využívají rozvratu Libye po svržení Muammada Kaddáfího.

V zemi jsou v současné době dvě vlády a dva parlamenty. Islamistická vláda v Tripolisu odmítla po volbách odstoupit. Druhá, mezinárodně uznávaná, sídlí v Bajdě a její parlament v Tobrúku. Mnoho oblastí ale kontrolují jen místní kmenové milice. Islamistická vláda a s ní spojené milice Úsvit ovládají větší území, ale část jich podporuje mírový proces

Kvůli posilování IS v této severoafrické zemi chce Itálie o víkendu použít diplomatického tlaku a dosáhnout řešení politické krize v Libyi, uvedl list The Financial Times. Rozhovorů se bude účastnit i americký ministr zahraničí John Kerry. Snahou je nyní vytvořit jednotnou vládu, ve které by zasedali představitelé obou skupin. Ta by pak mohla požádat o zahraniční vojenskou intervenci. Na schůzce nebudou Libyjci, ale jen zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti a Egypta, Turecka a Spojených arabských emirátů.

Obě libyjské vlády se už dohodly na možném východisku z krize v Tunisku s tím, že ustaví vládu národní jednoty. [celá zpráva].

Reklama

Výběr článků

Načítám