Hlavní obsah

Uprchlíci deportovaní na australský Vánoční ostrov se vzbouřili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

V táboře pro uprchlíky na australském Vánočním ostrově propukly v noci na pondělí silné nepokoje. Migranti tam zakládali ohně. Bouře začaly poté, co za nejasných okolností zemřel jeden ze žadatelů o azyl, který z tábora uprchl, uvedla BBC. Situace není pod kontrolou a podle ministra vnitra je už jeden zraněný.

Foto: Profimedia.cz

Imigrační centrum na Vánočním ostrově

Článek

Uprchlíci se vyzbrojili baseballovými pálkami i holemi a založili na řadě míst v komplexu požáry, které poničily ošetřovnu i sportoviště a vzdělávací centrum. Hlídači byli z tábora z bezpečnostních důvodů odvoláni a úřady přiznávají, že nemají situaci pod kontrolou, uvedla BBC.

Australské ministerstvo pro přistěhovalectví přesto v prohlášení odmítlo, že by se na Vánočním ostrově jednalo o „rozsáhlé bouře“. Oznámilo, že „žádní zranění nejsou hlášeni“, situace v uprchlickém centru je ale „napjatá“.

Vláda ovšem potvrdila, že se protestů účastní velký počet lidí. Ministr vnitra Peter Dutton uvedl pro australskou televizi ABC, že na místě je jeden zraněný. S účastníky vzpoury probíhají jednání. Vyjádřil naději, že do několika hodin bude nastolen pořádek: „Jestliže se lidé dopustí činů záměrného ničení, napadení nebo jiných kriminálních činů v detenčních centrech, pak budou čelit plné síle zákona. Pro nás je však v tuto chvíli prioritou ubezpečit se, že můžeme v centru obnovit pořádek a zajistit, že lidé na místě se toho ujmou.“

Podezřelá smrt migranta

Příčina vzpoury zatím není jasná. Podle ministerstva pro přistěhovalectví nepokoje propukly po poklidném protestu po úmrtí jednoho z íránských Kurdů, jenž z tábora utekl v sobotu. Tělo Fazala Čegeniho se našlo v neděli pod nedalekým útesem.

„Poklidné protesty jsou přípustné, ostatní lidé zadržovaní v táboře ale využili situace a začali ničit majetek,“ konstatovalo ministerstvo pro přistěhovalectví.

Ministerstvo vnitra nicméně popřelo, že by nepokoje souvisely se smrtí uprchlíka.

Ian Rintoul z australské organizace na pomoc uprchlíkům Refugee Action Coalition prohlásil, že Íránec „trpěl důsledky dlouhodobého svévolného zadržování“.

„Říkal ostatním z tábora, že už další zadržování nezvládne a chce ‚ven‘,“ sdělil Rintoul.

I pětadvacetiletý Slovák Matěj Čuperka, který je v táboře zadržován s dalšími cizinci čekajícími na deportaci z Austrálie, uvedl podle ABC, že smrt Íránce je podezřelá, a viní z ní ochranku tábora: „Jasně jsem ho ráno slyšel křičet o pomoc. A hned další věcí, kterou jsem viděl, bylo, jak ho přinášejí v pytli na těla. Asi třicet lidí začalo bojovat s týmem rychlé reakce před klinikou. Všude zakládají ohně.“

Slovák, který se do tábora na Vánočním ostrově dostal proto, že setrvával v Austrálii i po vypršení turistického víza, uvedl, že se bojí o svou bezpečnost: „Po komplexu jezdí auta plná příslušníků bezpečnostních sil. Ti však jen vše pozorují z okének a nikdo nám nepomáhá.“

Přísný australský model

Austrálie uplatňuje velmi přísnou přistěhovaleckou politiku. Běženci, kteří doplují k australským břehům, se nemohou usadit v zemi. Jsou posláni do táborů na australském ostrově Manus a na Vánočním ostrově nebo v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea.

Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v zadržovacích táborech.

Vánoční ostrov se nachází na odlehlém místě, 2650 kilometrů severozápadně od australského Perthu a 380 kilometrů jižně od indonéského ostrova Jáva. V táboře je v současnosti 203 osob.

Anketa

Je podle vás australský přístup k imigraci řešením?
Ano, deportace uprchlíků do vzdálených táborů je správná
97,1 %
Ne, problém se jen odsune a začne o to víc bobtnat
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12770 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám