Hlavní obsah

Afghánistán a Pákistán zasáhlo mohutné zemětřesení, 260 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islamabád
Aktualizováno

Zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály zasáhlo severní Afghánistán. Otřesy byly tak silné, že byly cítit nejen v sousedním Pákistánu, ale i ve vzdálenější Indii a Tádžikistánu. Zemřelo více než 260 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v AfghanistánuVideo: Reuters

 
Článek

Podle informací americké geologické služby (USGC), na niž se odkazuje BBC, se epicentrum zemětřesení nacházelo asi 45 kilometrů jihovýchodně od severoafghánského města Džarm. Otřesy vycházely z hloubky 212 kilometrů.

Počty obětí v obou zemích rostou. Jen Pákistán jich už hlásí nejméně 228.

V afghánské provincii Tachár bylo podle serveru The Independent ušlapáno dvanáct školaček, které s ostatními v panice prchaly před otřesy.

Češi mezi oběťmi zřejmě nejsou, podle mluvčí Ireny Valentové to české ministerstvo zahraničí ani nepředpokládá. "Mrtvých přibývá, s ambasádami jsme stále v kontaktu," dodala. Podle posledních informací jsou všichni registrovaní Češi v Pákistánu v pořádku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Otřesy byly citelné i v pákistánské metropoli Islámábádu, v afghánském hlavním městě Kábulu a v hlavním městě Indie Dillí. Ve všech třech metropolích nařídily úřady evakuaci některých budov.

Podle původních informací dosáhly otřesy dokonce 7,7 stupně Richterovy škály, později ale bylo hodnocení geologů sníženo.

Foto: Naveed Ali, ČTK/AP

Zranění v nemocnici v pákistánském městě Mingora.

Podle serveru Breakingnews.com jsou kvůli otřesům na několika místech v Afghánistánu přerušeny dodávky elektřiny a v Dillí se na krátkou chvíli zastavil provoz metra.

Foto: Parwiz, Reuters

Při zemětřesení bylo zraněno kolem 200 lidí. Na snímku zraněné dítě z afghánského Džalálábádu

Agentura Reuters původně psala o tom, že zemětřesení postihlo Pákistán, USGC ale pak informaci o epicentru upřesnila.

Foto: Fayaz Aziz, Reuters

Otřesy půdy si vyžádaly nejméně 46 obětí.

Dopisovatel BBC z pákistánského města Lahore hlásí, že ve městě nefungují telefony.

Foto: Hazrat Ali Bacha, Reuters

Epicentrum zemětřesení, které zasáhlo velkou část jižní Asie, bylo v severním Afghánistánu. Otřesy pocítili lidé v pákistánské metropoli Islámábádu a v hlavním městě Indie Dillí.

Mohutná zemětřesení nejsou v regionu ojedinělé. V roce 2005 postihly Pákistánem spravovanou část Kašmíru otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály. Přírodní katastrofa si tehdy vyžádala 75 tisíc lidských životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám