Hlavní obsah

Kim dal svoji tetu otrávit, tvrdí uprchlík ze Severní Koreje

Teta severokorejského vůdce Kim Čong-una byla otrávena na jeho příkaz. Televizi CNN to řekl uprchlík, který donedávna pracoval v severokorejské vládní administrativě. Důvodem odstranění Kim Kjong-hi byla údajně skutečnost, že si celé měsíce stěžovala na to, že dal vůdce popravit jejího manžela Čang Song-tcheka, jenž Kimovi pomáhal s převzetím moci.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Pátého nebo šestého května loňského roku nařídil Kim Čong-un svoji tetu zabít. Věděla o tom jen jeho ochranka z oddělení 974 a teď to vědí i vysocí představitelé, že byla otrávena,“ tvrdí muž, jehož CNN představila pod změněným jménem Park, aby jej a jeho rodinu v Pchjongjangu ochránila před možnou odvetou režimu.

Park tvrdí, že Kim dal sestru svého otce Kim Čong-ila umlčet, když si mu pořád stěžovala na to, že nechal odstranit jejího manžela a svého strýce, který mu pomáhal.

Čang byl popraven v prosinci 2013. Kromě jiného byl obviněn z několika trestných činů souvisejících s čínskými ekonomickými aktivitami v KLDR.

Podle Parka byla poprava vykonána do týdne od zatčení. Pravou příčinou měly být rozepře mezi vůdcem a jeho strýcem ohledně ekonomických priorit. Kim pak veřejně označil svého strýce za špínu usilující o svržení režimu.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Pchjongjang s náměstím Kim Ir-sena a věží čučche

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: KCNA/Handout, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Tvrzení severokorejského uprchlíka nelze ověřit. Už dříve se objevily nejrůznější zprávy o osudu Čanga a jeho rodiny. Mimo jiné se uvádělo, že Kim dal popravit celou širší rodinu nebo že teta zemřela záhy po manželově popravě na infarkt.

Reklama

Výběr článků

Načítám