Hlavní obsah

Afghánka měla spálit korán, rozvášněný dav ji ubil k smrti a zapálil

Kábul

Dav rozvášněných Afghánců ve čtvrtek v Kábulu ubil k smrti ženu, která měla údajně spálit korán. Uvedla to BBC s odkazem na tamní policii.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští a zahraniční strážci nedaleko kábulského letiště. Ilustrační snímek

Článek

Policejní velitel BBC řekl, že žena zemřela, když ji „stovky místních lidí a kolemjdoucích napadly kameny a holemi“. Bezvládné tělo pak lidé zapálili, uvedli svědci incidentu, který se stal nedaleko jedné z kábulských mešit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tělo ženy pak útočníci hodili do řeky. Policie zatkla čtyři podezřelé.

Takový případ, kdy dav někoho v Afghánistánu zabil kvůli údajnému znesvěcení koránu, je v Afghánistánu zřejmě první svého druhu, poznamenala BBC. Několik se jich ale v minulosti stalo v sousedním Pákistánu.

Mluvčí ministerstva vnitra Sedík Sedíkí uvedl, že úřady dosud nevědí, co přesně útok vyprovokovalo.

Rodiče zabité ženy podle afghánské agentury Tolo uvedli, že v posledních letech trpěla duševní nemocí, a že korán nespálila úmyslně.

Muslimští věřící jsou na podobné události velmi citliví. Například v roce 2012 vyvolala pětidenní nepokoje, protiamerické protesty a atentáty zpráva, že na americké základně Bagrám byl spálen korán. V celé zemi tehdy v této souvislosti zemřely tři desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám