Hlavní obsah

Pákistán znovu zavádí trest smrti, na popravu čeká osm tisíc lidí

Pákistán po sedmi letech zrušil moratorium na vykonávání trestu smrti. Koncem loňského roku začal popravovat odsouzené za terorismus. Teď budou usvědčení vězni popravováni bez ohledu na to, za co byli k absolutnímu trestu odsouzeni.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Pákistánští vojáci u školy v Péšávaru, kde útočil Tálibán. Po atentátu země znovu zavedla trest smrti za terorismus.

Článek

„Vláda zrušila moratorium na trest smrti. Ministerstvo vnitra nařídilo vládám jednotlivých provincií, aby přistoupily k popravě vězňů, kteří již vyčerpali všechny možnosti odvolání a milostí,“ sdělil agentuře AFP nejmenovaný vysoký představitel ministerstva vnitra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Platí to pro všechny (na lavici smrti), bez ohledu na povahu zločinu,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí ministerstva.

Popravy byly v Pákistánu pozastaveny od roku 2008. Koncem loňského roku ale Islámábád začal znovu popravovat vězně odsouzené za terorismus. Reagoval tak na masakr ve škole ve městě Péšávar, kde islamisté z řad hnutí Tálibán pozabíjeli 153 lidí, většinou dětí. [celá zpráva]

Od obnovy poprav minulý rok v prosinci bylo v Pákistánu doposud oběšeno 24 usvědčených teroristů. V předchozích více než šesti letech byl přitom popraven jediný člověk, a sice člen armády odsouzený vojenským soudem, který byl oběšen v listopadu 2012.

Počet odsouzených k nejvyššímu trestu v Pákistánu přesahuje osm tisíc lidí, tvrdí podle BBC lidskoprávní organizace.

Jeho přívrženci v Pákistánu prohlašují, že je to jediný způsob, jak omezit akce extremistů. Obnovu poprav naopak ostře kritizovaly organizace pro lidská práva i Evropská unie.

Reklama

Související články

Pákistán zakáže teroristickou síť Hakkání

Pákistánská vláda se rozhodla zakázat extremistickou síť Hakkání, která je úzce spojena s hnutím Tálibán a v sousedním Afghánistánu spáchala ty nejbrutálnější...

Výběr článků

Načítám