Hlavní obsah

V Číně odsoudili 81 Ujgurů, devět k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Devět lidí bylo ve čtvrtek odsouzeno k trestu smrti v neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Ve středu soudy v Sin-ťiangu udělily tresty 81 osobám obviněným z terorismu a dalších zločinů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na čínská státní média.

Foto: Stringer, Reuters

Obžalované v předchozích procesech soudili i na stadiónu.

Článek

Tresty vyneslo šest různých soudů v Sin-ťiangu. Většina čelila obvinění z organizování či vedení teroristických organizací anebo z členství v nich. Další byli usvědčeni z vražd a žhářství. Devět obviněných si vyslechlo trest smrti, ostatní dostali trest smrti s odkladem, doživotí či tresty vězení blíže neupřesněné délky.

Čínská policie ve čtvrtek  v Sin-ťiangu také zadržela dalších 29 osob podezřelých z terorismu. Podle vládního serveru Xinjiang Net zatčení čelí obviněním ze separatismu či jiné podvratné činnosti.

Procesy končící tvrdými tresty byly zahájeny po nárůstu teroristických útoků ze strany ujgurských separatistů, které vyvrcholily 22. května, když dva vozy se sebevražednými atentátníky vjely do davu na tržišti. Granáty vyhazované z jejich oken a závěrečná exploze vozidla si vyžádaly 39 mrtvých a stovku zraněných.[celá zpráva]

Peking poté zahájil rozsáhlou bezpečnostní kampaň s cílem vlnu násilností ukončit.

Na konci května se konal veřejný soud s 55 lidmi na stadiónu. Tři dostali trest smrti.   [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám