Hlavní obsah

Atentát v čínském Urumči si vyžádal přes třicet obětí

Peking
Aktualizováno

Nejméně 31 obětí má podle aktuálních zpráv čtvrteční atentát v ujgurské metropoli Urumči. Dalších 94 lidí bylo zraněno, uvedla k následkům tisková agentura Nová Čína. Zranění byli urychleně převáženi do nemocnic. Čínský prezident poté pohrozil tvrdým trestem teroristům, kteří podkopávají stabilitu.

Foto: Xinhua, Reuters

Čínští policisté střeží oblast atentátu v Urumči.

Článek

V centru města vjela do davu na místním tržišti s ovocem a zeleninou dvě terénní vozidla, z nichž jejich osádky vyhazovaly mezi lidi výbušniny. Nakonec jedno z aut explodovalo a začalo hořet.

„Svědci uvedli, že dvě terénní vozidla jedoucí od severu k jihu vjela mezi lidi na tržišti v 7:50,” doplnila nová Čína. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

Foto: Xinhua, Reuters

Čínští hasiči zasahují na místě atentátu v Urumči.

Napětí v Si-ťiangu

Ujgurskou autonomní oblastí Sin-ťiang, kde žije muslimská menšina Ujgurů, otřásají už několik let nepokoje. Koncem dubna si bombový útok na nádraží vyžádal tři mrtvé a 79 zraněných. Před týdnem se k incidentu přihlásila radikální Islámská strana Turkestánu, která bojuje za nezávislost území. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Policejní vozidla v čínském Urumči

Nejhorší nepokoje oblast zažila v červenci 2009. Podle vládních zdrojů tehdy zahynulo 200 lidí, podle Ujgurů ale až dvojnásobek. [celá zpráva]

Ujguři si stěžují na omezení své víry a kultury a na rozpínavost většinového čínského etnika Chanů, kteří se do oblasti přistěhovávají. Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn.

Peking tvrdí, že do ní investoval milióny a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám