Hlavní obsah

Jako za Maa: Ujgury v Číně odsoudili hromadně na stadiónu

Peking

V západočínské oblasti Sin-ťiang v úterý odsoudili 55 lidí v souvislosti s terorismem. Nejméně třem lidem byl uložen trest smrti. Soudní shromáždění se událo na stadiónu, z tribun přihlížely tisíce lidí. Podobný proces, připomínající ty z revolučních dob za Mao Ce-tunga, v Sin-ťiangu uspořádali už minulý týden. Tehdy odsoudili 39 lidí.

Foto: Stringer, Reuters

Obžalovaní stáli na nákladních vozech.

Článek

Veřejné vynesení rozsudku „přilákalo” na stadión ve městě I-ning dav asi 7000 lidí. Na fotografiích z místa konání jsou vidět lidmi nabité tribuny a nákladní automobily zaparkované na ploše stadiónu, na nichž byli vězni v oranžových vestách střežení ozbrojenou policií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobné veřejné vynesení rozsudku se ve stejné oblasti konalo minulý týden a do vězení soud poslal 39 lidí, které shledal vinnými z terorismu.

Foto: Stringer, Reuters

Soudu přihlíželo zhruba 7000 lidí.

Čína vede rok trvající protiteroristickou operaci po sérii útoků, které se odehrály na řadě míst země. Nejvíc se ale soustředila na Sin-ťiang, který je domovem převážně muslimské ujgurské menšiny. Přiměla ji k tomu série krvavých útoků, z nichž Peking viní islamisty a separatisty ze Sin-ťiangu.

Foto: Stringer, Reuters

Obžalované soudili na stadiónu.

Krvavý útok v Urumči měl tři desítky obětí

Minulý týden pětice sebevražedných útočníků provedla útok na zeleninovém tržišti v hlavním městě Sin-ťiangu Urumči, při kterém zemřelo více než 30 lidí a dalších 90 bylo zraněno. Jednalo se o druhý útok v Urumči během tří týdnů; koncem dubna vybuchla bomba na nádraží, kde zabila jednoho člověka a osm desítek zranila. [celá zpráva]

Ujgurské exilové skupiny zdůrazňují, že násilí je důsledkem potlačování ujgurských kulturních a náboženských zvyků ze strany čínské většiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám