Hlavní obsah

Oblast Tokia postihlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Nejméně 17 lidí utrpělo zranění při zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály, které v pondělí ráno zasáhlo japonskou metropoli Tokio. Uvedla to japonská veřejnoprávní televizní stanice NHK, podle které bylo zraněno jedenáct lidí v metropoli a třech sousedních prefekturách. Varování před tsunami vydáno nebylo.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Japonský seismolog ukazuje záznam seismografu se zemětřesením.

Článek

Otřesy zasáhly metropoli v 05:18 místního času (v neděli 22:18 SELČ), uvedl japonský meteorologický ústav. Epicentrum otřesů bylo zaznamenáno u ostrova Izu Ošima nedaleko Tokia, ohnisko leželo v hloubce 156 kilometrů pod mořem. Americká geologická služba uvedla USGS, že otřesy měly sílu 5,8 stupně

Zemětřesení bylo možné pocítit ve velké části Japonska, nejvýrazněji ale ve středu Tokia.

Při otřesech se kývaly vysoké budovy. Po zemětřesení také došlo ke zpoždění na některých železničních tratích. V zasažených oblastech úřady v rámci prevence omezily rychlost na dálnicích.

Podle japonské televizní stanice NHK to bylo nejsilnější zemětřesení zaznamenané v japonské metropoli od otřesů, které následovaly po katastrofálním zemětřesení a vlně tsunami v březnu 2011. Katastrofa si tehdy vyžádala téměř 19 000 mrtvých a vážně poškodila jadernou elektrárnu Fukušima.Tu podle provozovatele TEPCO otřesy nepostihly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám