Hlavní obsah

KLDR po měsíci potvrdila zadržení amerického veterána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea v sobotu potvrdila, že od října zadržuje 85letého Američana Merrilla Newmana. Toho obviňuje z nepřátelských činů, nyní zároveň zveřejnila jeho písemné i osobní doznání k těmto činům. Uvedly to zahraniční agentury s odvoláním na severokorejskou oficiální agenturu KCNA.

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Článek

Severokorejské úřady podle agentury AP zveřejnily video, na kterém se tento veterán korejské války v krátkém prohlášení přiznává ke svým údajným zločinům a omlouvá se. "Provinil jsem se mnoha zločiny proti vládě KLDR a korejskému lidu. Prosím, odpusťte mi," citovala AP amerického důchodce.

Podle severokorejské agentury KCNA se Newman písemně přiznal, že za války v letech 1950 až 1953 zabíjel civilisty a nyní přivezl digitální knihu kritizující severokorejský režim. Také se prý pokusil kontaktovat v KLDR přeživší vojáky, které za války cvičil, aby nyní bojovali proti Pchjongjangu.

Podle agentury AP není možné kontaktovat Newmana a zjistit podmínky, za jakých údajné přiznání vzniklo. AP poznamenala, že Pchjongjang byl v minulosti obviňován, že vězně nutí k přiznání. Uvedla také, že text čtyřstránkového údajného přiznání obsahuje gramatické chyby.

Američan byl v KLDR na zájezdu

Důchodce z Kalifornie byl v KLDR na desetidenním zájezdu a 26. října ho severokorejské úřady bez zveřejnění důvodů donutily vystoupit z letadla, kterým měl ze Severní Koreje odletět. Muž cestoval se svým kolegou z kalifornského města Palo Alto, jemuž severokorejské úřady v návratu domů nebránily.

Ze zprávy KCNA není jasné, co nyní Newmana čeká. Ve svém písemném doznání ale říká, že pokud se vrátí do Spojených států, řekne pravdu o KLDR, což by podle AP mohlo naznačovat, že by Severokorejci po jeho údajném doznání mohli Američana propustit na svobodu.

Americký ministr zahraničí John Kerry minulý týden vyzval Pchjongjang, aby vězně osvobodil. Newmanovo zatčení označil za "nerozvážný" krok KLDR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám