Hlavní obsah

Od Antarktidy se odlomil ledový kus větší než Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od antarktického pobřeží se odlomil ledovec větší než Praha. O odlomení informoval americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku. Panují obavy, že se ledovec, pojmenovaný americkými vědci B-31, dostane na moře, kde by mohl ohrozit lodě.

BEZ KOMENTÁŘE: Odlomení kry od antarktického pobřeží

 
Článek

Ledovec o velikosti 33 krát 19 kilometrů se v současnosti nalézá v oblasti zátoky Pine Island jihozápadně od Ohňové země.

Vědci objevili mohutnou trhlinu v ledu v červenci. Teprve nedávno se ale začal ledovec pobřeží vzdalovat. Pokud v zátoce Pine Island ubude ledu, mohl by se dostat do Jižního oceánu, kde by ho mohl vzít jeden z dvou proudů kolem světadílu. Cesta na volné moře může trvat rok.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pine Island Glacier

Ledovec monitorují také britští glaciologové, jelikož panují obavy, že by mohl ohrozit lodní trasy, uvedl server The Daily Telegraph. Odborníci počítají i se scénářem, že se led dostane víc na sever, kde by rychle roztál, což by ovlivnilo rychlost oceánských proudů.

Oblast Pine Island Glacier je v Antarktidě jednou z nejaktivnějších, upozornil pracovník NASA Tom Wagner. Ročně se posune o zhruba čtyři kilometry a „každých pět nebo šest let“ se od ní odlomí ledovec. B-31 je však o 50 procent větší než přechozí část ledu, která se v oblasti odlomila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám