Hlavní obsah

U Krejčířova podniku v JAR vybuchla bomba, mezi oběťmi má být i hledaný Čech

Právo, Novinky, sw, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Nejméně dva lidé v úterý zemřeli po výbuchu bomby před směnárnou, klenotnictvím a zastavárnou Moneypoint patřícím českému uprchlíkovi Radovanu Krejčířovi v jihoafrickém Bedfordview východně od Johannesburgu. Podle České televize je jedním z mrtvých český podnikatel Jan Charvát, na něhož byl v ČR vydán zatykač.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Policista před Krejčířovým podnikem

Článek

Charvát je podle ČT v Česku hledán kvůli daňovým podvodům. Podle reportéra ČT Jiřího Hynka, který kauzy kolem uprchlého podnikatele dlouhodobě sleduje, byl útok namířený přímo na Krejčíře. "Jedna z obětí pochází z České republiky - podle informací, které jsem ještě před malou chvílí ověřil, je jí český občan Jan Charvát. Je to podnikatel, který byl v České republice odsouzen na pět let za daňové úniky. Odjel se do Jihoafrické republiky ukrýt a hledal pomoc u Radovana Krejčíře, protože spolu už v minulosti v České republice spolupracovali," řekl Hynek v úterý pozdě večer Českému rozhlasu.

Krejčíř nebere telefon

Další tři lidé jsou po výbuchu v kritickém stavu a dva lehce zraněni, napsal server Eyewitness News s odkazem na záchranáře. Krejčíř na místě v době exploze podle tohoto serveru nebyl, telefon ale nebere, uvedla agentura SAPA. Podle serveru News24 po něm policie pátrá.

Krejčířův advokát Eddie Klaasen uvedl, že o výbuchu nemůže nic říci, protože nezná žádné podrobnosti.

Nálož vybuchla v půl šesté odpoledne (16:30 SEČ), policisté se psy na místě pátrali po dalších výbušninách. Moneypoint leží naproti velkému nákupnímu centru Eastgate.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

„Exploze je potvrzena. Příčina výbuchu zatím potvrzena nebyla,“ citoval server The Epoch Times mluvčího záchranářů Williama Ntladiho. Místní média ale předpokládají, že šlo o bombový útok. „Bylo potvrzeno, že na místě zemřeli dva lidé a tři utrpěli kritická zranění,“ dodal Ntladi. Další dva lidé byli zraněni lehce.”

Zaslechl jsem výbuch a letící trosky zasáhly auto, které jsem řídil
svědek výbuchu

Zatím není známo, zda jsou oběťmi muži, nebo ženy. I přesto Eyewitness News tvrdí, že jde o Krejčířovy spolupracovníky. Jeden z mužů v kritickém stavu přišel o nohu. Dva mrtvé a pět zraněných při explozi v Bedfordview na východním okraji Johannesburgu potvrdila agentuře SAPA zasahující záchranná služba.

„Zaslechl jsem výbuch a letící trosky zasáhly auto, které jsem řídil,“ citoval server jednoho ze svědků výbuchu.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Krejčířův podnik v Johannesburgu, před kterým vybuchla bomba.

Na místě podle policejního mluvčího Neville Malily zasahují pyrotechnici, protože není jasné, zda se v podniku nenacházejí další výbušniny, a forenzní experti. Dodal, že zřejmě bombu přinesla osoba, která přišla s taškou. Odešla těsně před explozí, uvedl web News24.

Zda šlo o pokus zavraždit Krejčíře, není z prvních zpráv jasné.

Český uprchlík už údajně v červenci přežil jeden pokus o atentát. Když odjížděl z parkoviště, v zaparkovaném voze VW Polo za ním vybuchla bomba. Ačkoli Krejčířův vůz prošpikovaly střepiny, on sám vyvázl nezraněn. Řada lidí, kteří se kolem něj pohybují, ale takové štěstí neměla a zemřeli.

V červenci byl Moneypoint vyloupen a zmizely z něj šperky za tři milióny randů (1,5 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám