Hlavní obsah

KLDR vrátila na jih šest zadržovaných Jihokorejců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestice Jihokorejců v pátek překročila demilitarizovanou zónu a vrátila se z komunistické KLDR do Jižní Koreje. Tam je čekají výslechy, při kterých by měli objasnit, jak se na sever dostali a proč je vlastně komunistický režim propustil, uvedla agentura AP.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejští vojáci hlídkují u plotu ohraničujícího demarkační čáru. Archivní snímek

Článek

Detaily o tom, kdo vlastně jsou propuštění muži, neposkytl Pchjongjang ani Soul. Jediná podrobnost zmiňuje jejich věk, který se pohybuje mezi 27 a 67 lety.

Podle jihokorejských komentářů je jejich vydání pravděpodobně gestem usmíření poté, co KLDR v září neočekávaně zrušila plánovaná setkání rodin rozdělených válkou v letech 1950–1953. Mohlo by jít také o předzvěst možného obnovení jednání na zastavených společných projektech, jako byla například společně provozovaná průmyslová zóna v Kesongu. Ten Pchjongjang uzavřel v dubnu.

Šestice překročila přísně střeženou hranici mezi oběma státy den poté, co ve čtvrtek severokorejský Červený kříž dopisem oznámil, že budou propuštěni. Na jih byli předáni ve vesnici Pchanmundžom, kde bylo v roce 1953 podepsáno příměří. [celá zpráva]

Křesťanští misionáři?

Jihokorejská zpravodajská služba je teď bude vyslýchat a má zjistit, jak se vlastně do KLDR dostali. Pchjongjang tvrdí, že hranici překročili dobrovolně. Podle jihokorejských zákonů je takový čin trestný a hrozí za něj až deset let vězení.

Jihokorejské úřady nezveřejnily podrobnosti o identitě šestice mužů, tamní média ale spekulují, že mohlo jít o křesťanské misionáře. Řada z nich se pohybuje podél hranice mezi KLDR a Čínou, kde pomáhají uprchlíkům ze severu.

Po uzavření příměří po korejské válce byly podle odhadů na sever uneseny stovky Jihokorejců, kteří tam jsou zadržováni.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Obě země jsou stále formálně ve válečném stavu, protože boje neskončily mírovou dohodou.

Reklama

Související články

KLDR znovu spustila svůj jaderný reaktor

Severní Korea obnovila provoz jaderného reaktoru Jongbjon, který odstavila po mezinárodní dohodě v roce 2007. Uvedla to v úterý agentura Jonhap s odkazem na...

Výběr článků

Načítám