Hlavní obsah

KLDR údajně chystá nový jaderný test, propustí zadržované Jihokorejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Soul

Severní Korea připravuje další jaderný test. Domnívají se to výzkumníci z Americko-korejského ústavu univerzity Johnse Hopkinse. Severokorejci podle nich vybudovali dva vchody do tunelů v objektu, kde uskutečňují jaderné zkoušky. Pchjongjang současně ve čtvrtek oznámil, že propustí šest zadržovaných Jihokorejců.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

Nedávno pořízené satelitní záběry ukazují prováděné výkopy a přítomnost dvou nových vstupů do tunelů v severokorejském jaderném komplexu, kde se uskutečnily tři dosavadní podzemní jaderné testy KLDR. "Tato probíhající aktivita ukazuje na to, že KLDR se chystá uskutečnit v budoucnosti nové (jaderné) výbuchy," řekl ve středu podle AFP výzkumník ústavu Nick Hanser.

Jeho tvrzení navazuje na srpnovou zprávu washingtonského Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost, podle níž satelitní snímky ukázaly, že Severní Korea v poslední době zásadně rozšířila zařízení na obohacování uranu v jaderném komplexu v Jongbjonu. Obohacený uran z centrifug lze využít jako štěpný materiál pro výrobu nukleární bomby.

Odpaly raket i jaderné testy KLDR zakazují rezoluce RB OSN. Severokorejský totalitní režim ale své jaderné zbraně označuje za "drahocenný meč" a přísahá, že se jich nikdy nevzdá.

Propustí zadržované Jihokorejce

Severní Korea zprávu tradičně nekomentovala. Oznámila ale, že propustí šest Jihokorejců, které před lety zadržela, protože nezákonně vstoupili na její území. Severokorejci slíbili jejich propuštění ve vesnici Pchanmundžomu na demarkační čáře, kde bylo v roce 1953 podepsáno příměří.

„Sever zaslal oficiální oznámení, že šestice bude navrácena,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení poloostrova. Dopis měl odeslat severokorejský Červený kříž.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Soud uvedl, že o čtyřech z šesti propouštěných informovaly severokorejské sdělovací prostředky v únoru 2010. Jižní Korea podle oficiálních míst neví, kdy a jak se skupina do KLDR dostala, a chce to prošetřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám