Hlavní obsah

NATO tvrdě odmítlo Karzáího kritiku svého působení v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ve čtvrtek rázně odmítl tvrzení afghánského prezidenta Hamída Karzáího, podle něhož zahraniční jednotky v jeho zemi způsobily hodně utrpení, ale moc toho nedosáhly. Uvedla to agentura AP.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Generální tajemník Anders Fogh Rasmussen

Článek

„V Afghánistánu se v posledních deseti letech dosáhlo pokroku díky ohromnému úsilí a velkým obětem ze strany Spojených států a dalších zemí, které přispěly svými vojáky. Je to obdivuhodné a nelze to popírat,” prohlásil na tiskové konferenci v bruselském sídle aliance její šéf.

Karzáí začátkem týdne v rozhovoru pro stanici BBC ostře kritizoval působení Severoatlantické aliance ve své zemi. NATO a USA podle něj způsobily „velké utrpení” svými útoky porušujícími svrchovanost, ale nepřinesly potřebnou stabilitu. [celá zpráva]

Podle Karzáího se aliance nesprávně soustředila na afghánský venkov, místo aby se zaměřila na základny Tálibánu v Pákistánu. „Nejsem rád, že musím říci, že tu je jen částečná bezpečnost. A to není to, oč usilujeme. Co chceme, je naprostá bezpečnost a jasná válka proti terorismu,” poznamenal Karzáí k akcím NATO.

Roztržka přichází v době, kdy Spojené státy vyjednávají s Kábulem dohodu o podmínkách, za jakých by měly v Afghánistánu působit některé americké jednotky po odchodu současného mezinárodního kontingentu na konci roku 2014. Podle AP je možné, že se obě země nedohodnou, i když zdroj z administrativy prezidenta Baracka Obamy tvrdí, že zhruba 95 procent dohody je už hotovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám