Hlavní obsah

Severní Korea vyhlásila pohotovost armádě a hrozí Američanům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejská armáda vyhlásila nejvyšší pohotovost. KLDR tak reagovala na přesun amerických lodí u Jižní Koreje. Pchjongjang varoval, že v případě provokace je připraven zahájit vojenské operace.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejští vojáci

Článek

Spojené státy poznají „katastrofální důsledky“, budou-li spolu s Jižní Koreou pokračovat v „nepřátelské“ aktivitě. USA v poslední době přesunuly u Jižní Koreje několik svých lodí včetně letadlové George Washington.

„Jednotkám všech složek a úrovní lidové armády bylo nejvyšším velením nařízeno, aby přezkoumaly již schválené operační plány a byly plně připraveny kdykoliv okamžitě zahájit operace,“ citovala státní agentura KCNA armádního mluvčího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlová loď USS George Washington kotví v jihokorejském PusanuVideo: Reuters

„Spojené státy budou plně zodpovědné za nečekanou katastrofu, které se jim dostane prostřednictvím útočných jaderných prostředků jejich sil imperialistické agrese,“ uvedl dál Pchjongjang.

Foto: Cho Jung-Ho/Yonhap, Reuters

Americká letadlová loď USS George Washington v jihokorejském přístavu Pusan

Pohotovost severokorejské armády následuje po několika měsících relativního klidu, během nichž KLDR s Jižní Koreou obnovila omezený dialog.

Severokorejci však naposledy na jaře hrozili Soulu i Spojeným státům útokem kvůli každoročním vojenským manévrům na Jihu. KLDR v březnu dokonce ohlásila, že už se necítí být vázána příměřím, jímž skončila v roce 1953 krvavá válka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea oslavila 65. výročí svého založení masovou přehlídkouVideo: Reuters

Má se za to, že Severní Korea má dost materiálu na deset jaderných bomb. Experti však pochybují, zda má technologie na nasazení takových zbraní na velkou dálku.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Nákupní zóna v centru Soulu

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

USA mají v Jižní Koreji 28 500 vojáků. Podle jihokorejské vlády jsou přesuny lodí součástí rutinního námořního cvičení a veškerá kritika KLDR je „chybná“.

Reklama

Výběr článků

Načítám