Hlavní obsah

Z fukušimské elektrárny uniká stroncium 90, přetekla nádrž s radioaktivní vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Z další nádrže v areálu fukušimské jaderné elektrárny uniká vysoce radioaktivní voda, která se zřejmě dostala do Tichého oceánu. Oznámila to ve čtvrtek japonská společnost Tepco. Voda obsahuje mnohonásobně vyšší objemy radioaktivních izotopů včetně nebezpečného stroncia 90. Jde o druhý podobný případ za dva měsíce.

Foto: Reuters

Zničená fukušimská jaderná elektrárna

Článek

Podle agentury Reuters nádrž přetekla, protože si pracovník Tepka neuvědomil, kolik vody se do ní vejde. Za 12 hodin z ní uniklo 430 litrů radioaktivní vody, řekl mluvčí společnosti Masajuki Ono. Podle něj se zřejmě dostala do strouhy, která vede do 300 metrů vzdáleného moře.

Voda je vysoce radioaktivní, naměřeno bylo 200 000 becquerelů na litr. U stroncia 90 je přitom bezpečná hranice 30 becquerelů.

Problém je dán tím, že kapacita nádrží na radioaktivní vodu v elektrárně nestačí, protože jí neustále přibývá, jak se dál chladí reaktory. Nádrže v areálu jsou plné z 90 procent. Tepco uvádí, že už není kam vodu dávat.

Tepco, které má na starosti zemětřesením poničenou elektrárnu, čelí kritice, že se nedostatečně snaží zabránit únikům radioaktivní vody. Mluvčí vlády Jošihide Suga uvedl ve čtvrtek, že úsilí společnosti není adekvátní. Podle něj vláda podnikne kroky, které situaci vyřeší. Dodal ale, že vše je pod kontrolou, i když byla naměřena zvýšená radioaktivita u nádrží s radioaktivní vodou, což naznačuje, že z nich voda prosakuje.

Japonsko po havárii v elektrárně Fukušima uzavřelo všech svých 50 jaderných reaktorů. Loni úřady obnovily provoz ve dvou jednotkách, nedávno však byly znovu uzavřeny. Japonsko se tak opět ocitlo bez jaderné energie, což se stalo potřetí od roku 1970.

Reklama

Výběr článků

Načítám