Hlavní obsah

Sojuz se vrátil se třemi astronauty

Astana

V kazašské stepi ve středu ráno přistála loď Sojuz TMA-08M s ruskými kosmonauty Pavlem Vinogradovem a Alexandrem Misurkinem a s americkým astronautem Chrissem Cassidim. Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odletěli po misi trvající 166 dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přistání Sojuzu se třemi astronautyVideo: Reuters

 
Článek

Na ISS zůstala tříčlenná posádka, kterou během září doplní čerstvé posily ze Země. Let Sojuzu od ISS na zem trval 3,5 hodiny.

„Čas (na stanici) utekl neuvěřitelně rychle,” svěřil se Cassidy v rozhovoru poskytnutém z ISS minulý týden. „Bude opravdu smutné odejít. Tohle je neuvěřitelný zážitek..., ale zároveň jsem připravený jít. Je čas, aby sem přiletěli nějací jiní lidé. A opravdu se těším na návrat, na rodinu a přátele,” dodal Cassidy, kterého citovala agentura Reuters.

Před odletem předal Vinogradov velení stanice v hodnotě sto miliard dolarů, která je projektem 15 zemí, ruskému kolegovi Fjodorovi Jurčichinovi, který zůstal na palubě s italským astronautem Lucou Parmitanem a Karen Nybergovou z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Další posádka na ISS, v níž bude ruský veterán Oleg Kotov a nováčci Sergej Rjazanskij a Michael Hopkins, má odletět 25. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám