Hlavní obsah

Tálibán podnikl silný útok na americkou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánské hnutí Tálibán zaútočilo v pondělí na americkou základnu Torkham na východě Afghánistánu v provincii Nangarhár při pákistánských hranicích. BBC uvádí, že z místa bylo slyšet několik silných explozí, podle sdělení velení NATO však nepadl žádný koaliční voják.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky útoku na americkou základnuVideo: Reuters

 
Článek

Útočníkům se podařilo zapálit několik vozidel zásobujících jednotky NATO.

NATO v prohlášení potvrdilo "sérii explozí v oblasti". Nikdo z posádky základny nebyl zabit. Informace o případných zraněných vojácích aliance jako obvykle v podobných případech nesdělila. Podle místních úřadů nezahynuli ani žádní civilisté či příslušníci afghánských bezpečnostních složek.

Mluvčí nangaharského guvernéra Ahmad Zia Abdalzáí řekl AP, že po útoku byla uzavřena klíčová silnice Džalalabád–Torkham, kterou využívají vozidla zásobující jednotky NATO. Podle něj nejprve zaútočili sebevražední atentátníci a pak se rozhořela přestřelka. "Došlo k přestřelce mezi třemi sebevražednými atentátníky a afghánskými a americkými silami. Trojice sebevrahů přitom byla usmrcena."

Mluvčí Tálibánu potvrdil zodpovědnost hnutí za útok.

Nad základnou operují vrtulníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám