Hlavní obsah

Je nutné ukončit v Egyptě násilnosti, vyzvala Káhiru Rada bezpečnosti

Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN v pátek na své naléhavé schůzi v New Yorku vyzvala všechny účastníky konfliktu v Egyptě k ukončení násilí a maximální zdrženlivosti. Účastníci jednání, které se konalo za zavřenými dveřmi, vyzvali znesvářené strany k národnímu usmíření.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Příznivci egyptského prezidenta Muhammada Mursího nesou tělo zabitého kolegy.

Článek

"Členové Rady se domnívají, že je nutné ukončit v Egyptě násilnosti. Strany konfliktu musejí projevit maximální zdrženlivost a směřovat k národnímu usmíření," řekla po ukončení rozpravy María Cristina Percevalová, zástupkyně Argentiny, která Radě bezpečnosti předsedá.

V nepřítomnosti generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, který je na cestě po Blízkém východě, informoval členy Rady o vývoji v Egyptě jeho náměstek Jan Eliasson. "Informoval jsem členy Rady o vývoji egyptské krize, a nyní je věc v jejich rukou," řekl Eliasson po skončení schůze.

O urychlenou schůzi RB OSN požádaly Británie, Francie a Austrálie, již dříve podalo stejný návrh Turecko. Cílem schůzky bylo podle informovaných diplomatů "definovat společný přístup (k vývoji v Egyptě) v zájmu zmírnění krize". [celá zpráva]

Turecko odvolalo konzula v Káhiře

Zásah egyptské armády proti stoupencům Muslimského bratrstva vyvolal diplomatický konflikt s Tureckem, které odvolalo ke konzultacím svého velvyslance v Káhiře. Egypt krátce nato na turecký krok reagoval stejně.

Egyptský prezidentský úřad se v pátek v prohlášení ohradil proti kritice prezidenta USA Baracka Obamy, který ve čtvrtek odsoudil násilné potlačení islamistických protestů. Podle prohlášení není Obamovo tvrzení založeno na faktech a posílí a povzbudí násilnické skupiny, které se v egyptských městech dopouštějí "teroristických činů".

O uzavření svého velvyslanectví v Káhiře z bezpečnostních důvodů ve čtvrtek informovala Kanada. Úřad zůstane prozatím uzavřen do neděle, kdy kanadské ministerstvo zahraničí situaci v Egyptě znovu vyhodnotí, oznámila agentura AFP. Důvodem uzavření ambasády je obava o zdraví a životy diplomatů a personálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám