Hlavní obsah

USA obnovují strategický dialog s Pákistánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Americký ministr zahraničí John Kerry oznámil, že Spojené státy obnovují strategický dialog s Pákistánem. Kerry, který ve středu večer přiletěl na neohlášenou návštěvu do Islámábádu, rovněž vyjádřil důvěru v podpis bezpečnostní dohody s Afghánistánem.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

John Kerry

Článek

Kerry jednal ve čtvrtek za zavřenými dveřmi s novým pákistánským premiérem Navázem Šarífem právě o bezpečnostní situaci a ekonomice. Šarífovi tlumočil pozvání prezidenta Baracka Obamy do Washingtonu k rozhovorům o vztazích mezi oběma zeměmi a o boji proti radikálnímu hnutí Tálibán. Jednání na vysoké úrovni mezi Pákistánem a Spojenými státy byla pozastavena v roce 2011 poté, co americké letectvo při útoku u hranic s Afghánistánem omylem zabilo 24 pákistánských vojáků. Pákistánu také vadilo, že nebyl informován o akci, při níž byl zabit 1. května 2011 Usáma bin Ládin.

Kerryho mise je první návštěvou ministra zahraničí USA v Pákistánu od října 2011, kdy do této asijské země zavítala tehdejší ministryně Hillary Clintonová.

Jedním z cílů aktuální návštěvy Kerryho bylo také snížit napětí mezi oběma zeměmi kvůli náletům amerických bezpilotních letadel na pákistánská kmenová území, kde mají své základny islámští radikálové z Tálibánu. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy jsou legitimním nástrojem boje s terorismem, ale Šaríf požaduje jejich ukončení, protože narušují svrchovanost země.

Avizovaná obnova dialogu naznačuje, že vztahy mezi Washingtonem a Islámábádem se zlepšily. Loni byly mimořádně špatné, když různí američtí představitelé dávali najevo, že Pákistán sice deklaruje spojenectví s USA, ale na druhou stranu často jedná právě proti americkým zájmům. Panovalo také podezření, že podporuje afghánskou radikální skupinu Hakkání, která podnikala útoky na Američany.

Kerry má také jednat s šéfem pákistánské armády generálem Ašfakem Kajaním a prezidentem Alím Asífem Zardarím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám