Hlavní obsah

Afghánské zvláštní jednotky posílí ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánská armáda zařazuje do výcviku zvláštních jednotek ženy, které se mají podílet zejména na nočních útocích proti islámským radikálům. Doplňuje tak početní stavy s postupným odchodem příslušníků mezinárodních sil z Afghánistánu.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští policisté zasahují před budovou dopravní policie

Článek

"Pokud mohou muži vykonávat tuto povinnost, tak proč ne ženy?" podotkla podle agentury AP Lena Abdaliová, 23letá Afghánka, která byla jednou z prvních Afghánek, které se připojily do jednoho z oddílů zvláštních jednotek v roce 2011.

Noční nálety jsou podle AP již dlouhodobě jablkem sváru mezi afghánským prezidentem Hamídem Karzáím a mezinárodní koalicí vedenou USA. Afghánci považují za ponižující zejména razie cizích vojáků v afghánských domech, což USA obhajují potřebou účinně pátrat po příslušnících radikálních skupin, včetně jejich významných velitelů.

Citlivé je obzvláště případné prohledávání afghánských žen a dětí či jejich přesun z míst bojů. Toho se mají zhostit právě afghánské vojákyně, které mohou být účinněji nasazovány například proti sebevražedným atentátnicím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám