Hlavní obsah

Voják popsal, jak zabil bin Ládina, k armádě šel po rozchodu s dívkou

Novinky,

Bývalý příslušník speciální jednotky amerického námořnictva SEAL Team 6, který si přál zůstat v anonymitě, popsal, jak zastřelil Usámu bin Ládina. Zasáhl ho do čela. Střela hlavnímu muži Al-Káidy rozčísla hlavu. Uvedl, že bin Ládin nestřílel, ale sahal po zbrani. Voják se bál, že on nebo jeho žena budou mít na těle vestu s výbušninami a odpálí se. Proto střílel. Časopisu Esquire popsal celou akci.

Foto: Reuters

Bin Ládinův dům po akci USA

Článek

„Vstoupili jsme do hlavní budovy, byla tam vstupní hala s pokoji na straně. Před námi byly dveře ke schodům nahoru. Dole byly ženy. Viděly, jak ostatní byli střeleni, takže křičely. Viděl jsem dívku, asi pětiletou, plakala v rohu prvního pokoje vpravo, do kterého jsme vešli. Zvedl jsem ji a podal jiné ženě, které byla nalevo v místnosti,“ vypověděl střelec.

Musel to udělat sám, protože s nimi vzhledem k významu a charakteru akce nebyl tlumočník, který obvykle měl na starosti komunikaci a staral se o děti a ženy.

Už během akce věděl, že nastaly problémy. Jeden z vrtulníků MH-60 Blackhank se z dosud nezveřejněných důvodů při akci zřítil.

Foto: Profimedia.cz

Trosky zříceného vrtulníku u bin Ládinova domu

„Slyšel jsem, jak jeden z vojáků něco cancá, bla bla bla a pak, že spadl vrtulník. Zeptal jsem se ho: Cože vrtulník? On řekl, že na dvoře. Sakra, průšvih,“ uvedl.

Komando však pokračovalo v plnění úkolu. Po vyčištění přízemí postupovala jednotka domem do vyšších pater. Na čele byl předsunutý pointman, kterého kryli další členové.

„Byl jsem mezi asi pěti kluky na schodišti, když jsem viděl pointmana, jak se zvedá. Viděl Chalída, bin Ládinova syna. Slyšel jsem ho šeptat - Chalíde, pojď sem. Napřed arabsky a pak v paštu. Použil jeho jméno. To Chalída zmátlo. Vyklonil se ozbrojen kalašnikovem a předsunutý muž ho zasáhl. Přestavoval poslední linii zabezpečení,“ vzpomínal střelec, který ocenil, jak pointman vylákal Chalída šeptáním.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na snímku z roku 202

Předsunutý muž překročil Chálida, který ležel mrtvý na schodech a pokračoval dál. „V tu chvíli viděl muže v druhém patře, jak nakukuje zpoza závěsu před halou,“ uvedl.

Zbyl jen Usáma

Došlu mu, že to musí být Usáma bin Ládin, protože všichni ostatní už byli mrtví. „Pointman vystřelil, možná dvakrát a muž zmizel zpátky v místnosti. Neviděl jsem to, protože jsem se ohlížel. Nemyslím si, že ho zasáhl, i když si myslel, že možná jo,“ vypověděl.

Popsal dění v bin Ládinově domě za útoku komanda: „Byl tam pointman na schodech, který čekal na někoho, kdy zaujme post čísla dvě. Původně jsem byl pátý nebo šestý, ale skupina se oddělila vyčistit první patro. Tak jsem valil za ním. Ohlédl jsem se. Nikdo další se nepřidal. Museli jsme pohnout, protože bin Ládin si šel vzít nějakou zbraň, aby na nás vystřelil. Položil jsem ruku na rameno pointmana a stiskl je. To byl signál jít. V druhém patře byly dvě holky, které na nás ječely."

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

„On se s nimi potýkal a odsunul je. Myslel si, že si jde pro zásah z exploze vesty s výbušninami. Šel si pro smrt, tak jsem mohl střílet. Byla to ta nejhrdinštější věc, co jsem kdy viděl,“ ohodnotil jeho postup střelec, který se ocitl tváří v tvář šéfovi Al-Káidy. „Tam stál bin Ládin. Měl ruce na ramenou ženy, strkal ji dopředu, ne přímo ke mně, ale ve směru dění v hale. Byla to jeho nejmladší žena Amal. Držel ji před sebou, možná jako štít, nevím," pokračoval.

Tváří v tvář bin Ládinovi

Podle střelce se musel řídit sluchem, protože v domě byla tma a bin Ládin neměl na rozdíl od komanda SEAL brýle pro noční vidění.

„Vypadal zmateně. A byl vyšší, než jsem čekal, vyšší než kdokoli z nás. Měl čapku a nevypadal, že by byl zasažen. Nemohu to říci na sto procent, ale stál a pohyboval se. Nejdřív jsem si pomyslel, jak je hubený, jak je vysoký a jak má krátké vousy, vše naráz. Měl jednu z těch bílých čepic, ale měl skoro vyholenou hlavu. Jako kluci z jednotky. Pamatuju si, že jsem všechno tohle zaregistroval. Vzal si zbraň z poličky, krátký kalašnikov, který ho proslavil, a pohyboval se dopředu. Nevěděl jsem, zda ona nemá vestu a on ji nepostrkuje, aby se z obou stali mučedníci. Představoval hrozbu. Musel jsem ho trefit do hlavy, aby neměl šanci se odpálit."

Foto: Profimedia.cz

Dům v Abbottabádu, kde se skrýval bin Ládin

Rána do čela

„V tu chvíli jsem ho střelil. Dvěma ranami do čela. Bum bum. Podruhé, když padal. Zhroutil se na podlahu před svou postelí a já jsem zasáhl potřetí. Bum. Na stejné místo. Byl mrtvý. Nehýbal se. Jazyk měl venku. Pozoroval jsem jeho poslední výdechy, jen reflexní," uvedl střelec.

„Pamatuju si, že jak jsem ho pozoroval, jak naposled vydechl, tak jsem si myslel: to je buď ta nejlepší věc, co jsem i kdy udělal, nebo ta nejhorší věc, co jsem kdy udělal. Každý ho chtěl mrtvého, ale nikdo to nechtěl říci, nechtěl říci, jo jdete ho zabít. Bylo to jen druh porozumění, že to chceme udělat. Jeho čelo bylo hrozné. Bylo rozčíslé ve tvaru V. Viděl jsem jeho mozek, jak vyhřezl na jeho obličej. Americká veřejnost nechtěla vědět, jak vypadá,“ dodal s tím, proč se snímky nezveřejnily.

Foto: Profimedia.cz

Dům, kde se ukrýval bin Ládin, po americkém útoku.

Střelec ale popsal i co následovalo hned poté, co zabil nejhledanějšího teroristu světa. Jak se k němu Amal vydala, jako by s ním chtěla bojovat, takže ji musel spoutat na posteli. Zpozoroval také, že na druhé straně postele stál bin Ládinův nejmladší syn. Zvedl ho a dal k matce: „Nechtěl jsem mu ublížit, nejsem divoch. Bylo to dítě a nemělo s tím nic společného.“

V tu chvíli vešel pointman a svázal zbylé dvě ženy. „Celá akce v třetím podlaží trvala možná patnáct sekund,“ uvedl střelec.

Bin Ládinovo tělo viděl ještě několikrát. On a pointman ho spolu s dalšími dvěma muži z jednotky nesli už zabalené dolů k bráně. „Další dali tělo do přeživšího Black Hawku. Zpátky na základně v Džalalabádu jsme vyndali tělo z pytle a ukázali ho CIA. Mohli jsme vidět další střelná zranění na bin Ládinově hrudi a nohou," upřesnil.

Teprve v Afghánistánu si uvědomil význam akce. Nejprve si říkal: „To je úžasný, úplně skvělý. Právě jsme všechno zvládli. A žijeme.“

Foto: Profimedia.cz

Poničený bin Ládinův dům

„Když jsem jedl sendvič poblíž bin Ládinova těla a koukal se na velkou televizi s prezidentem ohlašujícím akci. Seděl jsem, koukal na něj, na tělo, zas na prezidenta, jedl sendvič s párkem, vejcem a sýrem a extra slaninou. Nikdy jsem nečekal, že by lidi skandovali USA před Bílým domem. Zlý to bylo s bezpečností: Poslouchali jsme telefonáty Al-Káidy, kde jeden chlapík říkal: „Zjistíme, kdo vyzradil bin Ládina.“

Střelec nečekal akci proti Usámovi

Střelec si nemyslel, že další jeho akcí bude právě útok na bin Ládina, i když mu bylo jasné, že ho čeká nějaká významná věc: „Právě nám skončilo nasazení v Afghánistánu a jeli jsme na výcvik do Miami, když pár z nás odvolali na velitelství ve Virginia Beach.

Na brífingu se zaměřili na Libyi: „Myslel jsem si, že půjde o zbraně hromadného ničení, o jaderné zbraně, protože proč jinak by nás posílali do Libye.“

Pak mu ale došlo, že cíl operace bude jiný. V zasedací místnosti, která byla střežená, byl generál z velitelství společných speciálních operací, generál pro oblast Pákistánu a Afghánistánu. „Velitel SEAL, chladný jako vždycky, řekl: Ok jsem úplně nejblíž, co jsme kdy byli UbL.“

Jak ale střelec poznamenal, na počátku jeho šestnáctileté kariéry u námořnictva stál prachobyčejný rozchod s dívkou. Kvůli té se v devatenácti dal do armády. „Důvodem, proč byla Al-Káida zničená, bylo to, že mi zlomila srdce," řekl s nadsázkou. Během dvanácti let u SEAL se účastnil stovek misí a zabil přes třicet lidí, většinou zblízka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám