Hlavní obsah

Indická policie nebrala znásilnění vážně, stojí ve zprávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Speciální tříčlenná komise, která má navrhnout indické vládě změny zákona o znásilnění, odevzdala ve středu svou zprávu. Vyzývá k urychlení soudních řízení a požaduje změnu přístupu policie, která většinou nebrala výpovědi znásilněných vážně, uvedla BBC..

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Soud v Dillí

Článek

Soudce J S Verma řekl, že komise dostala na 80 000 návrhů z Indie i ciziny, jak změnit zákon o znásilnění. „Rolí státu není jen trestat zločince, ale také předcházet zločinům na ženách,“ řekl. Dodal, že doufá, že vláda bude brát zprávu vážně.

Soudkyně Leila Sethová, která byla první ženou, jež stanula v čele soudu v Dillí a  která se na vypracování zprávy též podílela, uvedla, že policie „nebrala případy znásilnění nahlášené oběťmi vážně“. „Panuje tu zaujatost vůči slabší části společnosti,“ dodala.

Komise se ve zprávě také zabývá otázkou znásilnění v manželství a fyzickému, sexuálnímu a psychickému násilí v rodině.

Komise byla ustavena po brutálním hromadném znásilnění 23leté studentky medicíny, která je zaplatila životem. [celá zpráva]

Pětice dospělých násilníků už stanula před soudem a čeká ji proces ve zrychleném řízení. [celá zpráva]

Komise je přesvědčena, že je zapotřebí větší počet soudců, aby se snížilo množství nevyřešených případů a aby se zrychlila soudní řízení. Zákony musejí být podle komise aktualizovány a trestní zákoník musí zahrnovat i voyeurství a zlovolné pronásledování a obtěžování, tzv. stalking, a další zločiny proti ženám.

"Nedoporučili jsme ale trest smrti, protože jsme dostali drtivou většinu výzev proti tomu. V případě kolektivního znásilnění by mělo být doživotí, tedy zbytek života viníků," dodal Verma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám