Hlavní obsah

Řidič marně volal o pomoc ze zhrouceného tunelu, jeho tělo našli druhý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Neštěstí, při němž se v neděli nedaleko Tokia zřítil na projíždějící automobily strop tunelu, si vyžádalo nejméně devět obětí na životech. Sdělila to v pondělí japonská tisková agentura Kjódó po odkrytí dalších trosek automobilů uvězněných pod betonovými kvádry. Je mezi nimi i řidič nákladního automobilu, který krátce po zřícení tunelu ještě stihl telefonovat o pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku se zřítil dálniční tunelVideo: Reuters

 
Článek

Záchranáři našli nejprve pět ohořelých těl v minibusu. [celá zpráva]

Šestou obětí byl podle japonských médií řidič nákladního automobilu. Po pádu části stropu ještě telefonoval z tunelu a žádal o pomoc, ta ale nepřišla, jeho tělo bylo vyproštěno až den poté.

Foto: ČTK/AP

Jedno ze zničených aut v tunelu Sasago

Zatím posledními nalezenými oběťmi jsou dvě ženy a jeden muž v osobním automobilu. Další dvě ženy byly při neštěstí zraněny a převezeny do nemocnice.

Cesta z tunelu trvala rodině hodinu

O tragédii vypověděl jeden z přeživších, který zrovna projížděl tunelem. Viděl, jak betonová část stropu náhle padá. "Viděl jsem, jak začalo hořet rozdrcené auto," dodal pro BBC.

Další přeživší Tomohiro Suzuki dodal: "Část stropu stejně široká jako silnice se zhroutila přímo dolů a přelomila se ve tvaru V." Hodinu mu trvalo, než se s rodinou dostal z tunelu plného kouře ven. Bál se, že je dostihne oheň.

Foto: ČTK/AP

Popadané panely ze stropu v tunelu Sasago

Stometrová sekce stropu tunelu Sasago ve směru na Tokio spadla ráno v osm hodin místního času (o sobotní půlnoci SEČ) na projíždějící automobily. Některé z nich začaly hořet, podle původních zpráv bylo uvnitř tunelu asi 25 vozů.

Foto: Reuters

V Japonsku se zřítil dálniční tunel

Vláda nařídila kontrolu tunelů

Tunel o délce necelých pět kilometrů se nachází v prefektuře Jamanaši a od Tokia je vzdálen asi 80 kilometrů. Leží na vytížené dálnici mezi metropolí a Nagojou.

Provozovatel trasy příčinu zřícení tunelu zatím nezná. Japonsko je místem častých zemětřesení, v oblasti ale o víkendu žádné otřesy půdy hlášeny nebyly. Spekuluje se o možnosti, že tunel poškodilo zemětřesení už dříve, než že šlo o následek vibrací. Soukromá společnost, která dálnici provozuje, uvedla, že se nejspíš uvolnily kovové tyče, které drží betonové panely.

Foto: ČTK/AP

Trosky shořelého mikrobusu odvážejí z tunelu Sasago.

Tunel zůstává uzavřen. Policie vyšetřuje, zda tragédie nebyla zapříčiněna nedbalostí. Provozovatel trvá na tom, že tunel byl kontrolován před dvěma měsíci a byl zcela v pořádku.

Podle japonských médií se sice kontroly prováděly, ale byly jen vizuální. Tunely staré třicet let, se nijak neopravovaly ani nevyztužovaly.

Japonské ministerstvo infrastruktury, dopravy a turistiky už nařídilo kontroly stejného typu tunelů, jako je Sasago. Podle BBC se jedná asi o dvacet tunelů.

Foto: ČTK/AP

Stavební dělníci kontrolují ostění tunelu Enasan, které je stejného typu jako v tunelu Sasago.

Nedělní událost byla nejhorším neštěstím tohoto druhu v Japonsku od roku 1996, kdy se zřítil tunel, padající trosky rozdrtily automobily a jeden autobus a zahynulo 20 lidí.

Foto: ČTK/AP

Hasiči u vjezdu do tunelu Sasago

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám