Hlavní obsah

V Japonsku se zřítil dálniční tunel, lidé v autech uhořeli

– Tokio • Aktualizováno

Na frekventované dálnici západně od japonského hlavního města Tokia se v neděli v osm hodin ráno místního času (o sobotní půlnoci SEČ) zřítila část tunelu Sasago. V tunelu uvízlo několik aut, některá z nich vzápětí vzplanula. Podle televize SkyNews v tunelu zahynulo nejméně pět lidí, další se pohřešují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Japonsku se zřítil dálniční tunelVideo: Reuters

 
Článek

Na místo okamžitě dorazili záchranáři a hasiči. Těm se až po třech hodinách podařilo uhasit plameny. Podle původních zpráv bylo v tunelu zavaleno 25 automobilů.

Foto: Kyodo, Reuters

Z tunelu vycházel dým.

Asi pět hodin po nehodě musely být z obav ze zřícení další sekce tunelu záchranné práce na čas přerušeny. Police proto ani po několika hodinách nebyla schopna upřesnit počet mrtvých nebo zraněných. Policejní mluvčí prefektury Jamanaši pouze oznámil, že je "v tunelu několik ohořelých těl".

Najednou spadl kus betonu

Jeden z hasičů uvedl, že klenba tunelu se propadla na úseku dlouhém asi 50 až 60 metrů. Dvě vozidla trosky rozmačkaly. Na záběrech z kamer bylo vidět hasiče, jak se prodírají mezi střešními betonovými panely, které spadly na vozidla.

Foto: Kyodo , Reuters

Klenba tunelu se propadla na úseku dlouhém několik desítek metrů.

Jednou ze zraněných je žena, jíž se podařilo dostat ven z tunelu. V nemocnici uvedla, že byla s pěti dalšími osobami v malém nákladním automobilu. "Nemám tušení, co se těm zbylým pěti stalo. Nevím, kolik aut bylo před námi a za námi," dodala.

Foto: Kyodo , Reuters

Záchranné práce v zavaleném tunelu. Záběr je z bezpečnostní kamery.

Další přeživší řekl televizní stanici NHK, že viděl "najednou spadnout kus betonu ze stropu a vyšlehnout oheň z rozdrceného automobilu". Motoristé, kteří se dostali ven, líčili, že jen o vlásek unikli před padajícími troskami, načež je čekala dlouhá cesta ven k ústí tunelu.

Tunel Sasago je asi 4,3 kilometru dlouhý a leží na jedné z hlavních dálnic z Tokia, která musela být po neštěstí uzavřena.
Jde o nejhorší podobné neštěstí v Japonsku od roku 1996, kdy se zřítil tunel a padající trosky rozdrtily automobily a jeden autobus. Zahynulo tehdy 20 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám