Hlavní obsah

Tálibán chce zabít prince Harryho, má už prý plán

Kábul

Bojovníci afghánského hnutí Tálibán udělají maximum pro to, aby zabili britského prince Harryho, který minulý týden zahájil svou druhou bojovou misi v Afghánistánu jako pilot bojového vrtulníku Apache. Oznámil to dnes mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid s tím, že Tálibán má připravený plán útoku.

Foto: John Stillwell, Reuters

Princ Harry (vlevo) s dalším příslušníkem squadrony u vrtulníku Apache

Článek

"Učiníme, co bude v našich silách, abychom připravili o život prince Harryho a další příslušníky britských sil působící na základně v Hílmandu," řekl dnes agentuře AFP mluvčí povstalců Zabiulláh Mudžáhid.

"Nebudeme se ho pokoušet unést, chceme ho zabít," zdůraznil v telefonickém rozhovoru mluvčí.

Harry působí na hlavní britské základně Camp Bastion v provincii Hílmand, která je považována za jednu z bašt Tálibánu. Strávit tam má čtyři měsíce, během nichž by se měl účastnit bojových akcí proti povstalcům z řad Tálibánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Harry bude létat v Afghánistánu s bitevním vrtulníkemVideo: Reuters

Při svém prvním nasazení v letech 2007 až 2008 strávil Harry v provincii Hílmand deset týdnů. Ze země naváděl vojenská letadla na stanovené cíle.

Britské úřady tehdy Harryho misi tajily, když byla v médiích prozrazena, byl princ předčasně stažen z bojové linie z obavy, aby jeho přítomnost neohrozila bezpečnost celé jednotky. Tentokrát Londýn o Harryho nasazení veřejně informoval, protože jako pilot vrtulníku není v takovém nebezpečí jako letecký návodčí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám