Hlavní obsah

Princ Harry začal službu v Afghánistánu, bude létat s bitevním vrtulníkem

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hílmand/Londýn

Princ Harry přiletěl ve čtvrtek do Afghánistánu na hlavní základnu britských sil v Hílmandu na jihu země, uvedlo v pátek britské ministerstvo zahraničních věcí. Kapitán Wales, jak je znám Harry v armádě, tam bude pilotovat bitevní vrtulník Apache používaný při útocích na úkryty a vozidla bojovníků Tálibánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Harry bude létat v Afghánistánu s bitevním vrtulníkemVideo: Reuters

 
Článek

Sedmadvacetiletý princ už jednou v Afghánistánu nasazen byl. Po deseti týdnech ale byl stažen, když se v tisku objevila zpráva, že působí v oblasti tvrdých bojů.

Panovaly obavy, že by se mohl stát terčem útoku Tálibánu. Jako pilotovi bitevního vrtulníku mu podle sdělení ministerstva hrozí menší nebezpečí než u pozemní jednotky, kde sloužil jako letecký návodčí a určoval, kam přesně mají přivolaná letadla a vrtulníky shazovat bomby a pálit rakety.

Princ byl tehdy velmi rozčarován, že byl stažen a chtěl se vrátit na frontu.

Foto: John Stillwell, Reuters

Princ Harry (vlevo) sdalším příslušníkem squadrony u vrtulníku Apache

Pinc Harry přilétl na základnu Camp Bation ve skupině stovky příslušníků 662. squadrony. Kapitán námořnictva Jock Gordon, který velí v Hílmandu společné letecké skupině k jeho nasazení řekl: „Bude mít obtížnou a potřebnou práci. Požádal jsem, aby byl zproštěn svých (ostatních) povinností a dostal možnost se soustředit na poskytování podpory koaličním silám na zemi.“

Foto: John Stillwell, Reuters

Princ Harry kráčí na afghánské zákaldně okolo vyzbrojené helikoptéry AH-64 Apache.

Žádné výsady ale nemá. Spolu s ostatními příslušníky letky apachů a bojovými piloty bydlí v kontejneru. I to je však lepší než stany, v nichž spí příslušníci ostatních jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám