Hlavní obsah

V Afghánistánu padlo pět Australanů, tři zabil muž v afghánské uniformě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Canberra

Tři australské vojáky zabil ve středu v afghánské provincii Uruzgán muž v uniformě afghánského vojáka. Další dva z jednotky speciálních sil zahynuli ve čtvrtek, když se s nimi v provincii Hílmand zřítila helikoptéra při pokusu o přistání, napsala BBC.

Foto: Reuters

Australští vojáci na jihu Afghánistánu

Článek

Útok afghánského vojáka na australské spolubojovníky se vyšetřuje, řekl představitel mezinárodních sil ISAF. Pachatel útoku po střelbě utekl a pátrá se po něm. Podle australského maršála letectva Marka Binskina, který stojí v čele ozbrojených sil země, muž zahájil palbu u kasáren. Tři vojáky zabil a dva zranil. Zatím není známo, zda šlo skutečně o příslušníka afghánské armády, nebo o agenta Tálibánu v armádní uniformě, pravděpodobnější je však první verze, protože útok byl podniknut na základně.

V Uruzgánu je nasazeno 1500 australských vojáků.

Útoky afghánských vojáků a policistů na spolubojovníky z NATO jsou stále častější. Letos při nich zahynulo 45 koaličních vojáků, většinou amerických.

Tálibán oznámil, že tyto útoky patří k základním prvkům jeho taktiky, a proto verbuje afghánské vojáky a policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám