Hlavní obsah

V těle dvou ryb u Fukušimy naměřili rekordní hladinu radioaktivního cesia

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V rybách ulovených u japonského pobřeží poblíž zemětřesením poničené jaderné elektrárny Fukušima byla zjištěna úroveň radioaktivního cesia 258krát vyšší, než jakou považuje za bezpečnou norma pro potraviny. V úterý to uvedla japonská tisková agentura Kjódó.

Článek

U dvou hřebeníků chaluhových (Hexagrammos decagrammus), ulovených 1. srpna ve vzdálenosti necelých dvaceti kilometrů od elektrárny, naměřil její provozovatel Tepco 25 800 becquerelů na kilogram, což je nejvyšší hodnota naměřená u ryb vylovených v okolí elektrárny. Těch bylo vytaženo od března 2011 několik tisíc a slouží právě k měření radioaktivity.

Podle japonských norem je za nebezpečnou úroveň pro konzumaci považováno 100 becquerelů na kilogram masa. Množství radioaktivního cesia překračující normu bylo naměřeno i u dalších ryb a mlžů vyvržených z moře poblíž elektrárny

Dosud nejvyšší hladina cesia byla zjištěna v březnu v říčním lososovi uloveném ve vesnici Iidate. V něm bylo zaměřeno 18 700 becquerelů.

Mnozí Japonci proto přestávají kupovat plody moře vylovené u břehů Japonska. I oblíbené řasy nori raději kupují dovezené z Koreje, i když si stěžují, že nejsou tak dobré jako domácí.

Vědci už zjistili mutace u motýlů žijících u elektrárny, které se projevily na jejich nohou, tykadlech, zadečcích a očích.

Tepco plánuje v srpnu a v září provést další testy radioaktivity u rybích predátorů, kde bývá největší, a u bahna ze dna mořského.

Fukušimská jaderná havárie byla druhou nejhorší od černobylské.

Reklama

Výběr článků

Načítám