Hlavní obsah

V tajfunu se z lodě do moře vysypaly tuny nebezpečných plastových kuliček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Úklid po nejhorším tajfunu, jaký zasáhl Hongkong za posledních 13 let, komplikují stovky milionů pelet. Drobné plastikové kuličky vyplavilo na pláže moře. Do něj se dostaly z kontejnerů, jež spadly v bouři z nákladní lodě, napsala dnes agentura AP. V moři jich skončilo 150 tun.

Foto: ČTK/AP

Dobrovolník s peletami v ruce.

Článek

Skupiny na ochranu životního prostředí se obávají, že by pelety, jež jsou coby surový materiál využívány v průmyslu k výrobě plastikových produktů, mohly absorbovat toxiny a znečišťující látky. Pokud by je pak pozřely ryby, dostaly by se do potravního řetězce, na jehož konci je člověk. Ohroženy by mohly být i chráněné mořské druhy živočichů.

Foto: Tyrone Siu , Reuters

To není sníh, trávu zavály pelety.

Foto: Tyrone Siu , Reuters

Písek smíšený s granulemi

Několik set dobrovolníků se proto vydalo na pláže s pytli, lopatkami a síty, aby zbavili pláže průhledných kuliček, které pokryly pobřeží. Zachytily se mezi travinami a vytvořily sněhu podobné návěje mezi kameny.

"Je to dost zdrcující pocit. Vypadá to, že se jich nedokážeme zbavit, i když jsou tady stovky lidí," řekl AP jeden z dobrovolníků Mathis Antony, který se vydal na pláž ostrova Lamma u západního pobřeží Hongkongu.

Foto: Tyrone Siu , Reuters

Hongkongští dobrovolníci sbírají plastikové pelety na pobřeží ostrova Lamma.

Foto: Tyrone Siu , Reuters

Dobrovolníci kráčí po pobřeží znečištěném peletami.

Úřady potvrdily, že při tajfunu Vicente, který udeřil na Hongkong minulý měsíc, se ztratilo z jedné z nákladních lodí šest kontejnerů naplněných kuličkami. Značné množství kuliček už moře vyplavilo na deset pláží; někde se našly ještě v původních obalech s názvem výrobce.

Zatím se podařilo posbírat zhruba polovinu ze 150 tun kuliček, které ztracené kontejnery přepravovaly. Z nich bylo ovšem 50 tun ještě v pytlích. Vysypané se sbírají mnohem hůř.

Reklama

Výběr článků

Načítám