Hlavní obsah

Kaddáfího mladšího vinili jen z banalit, třeba kvůli povolení pro velbloudy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Synu zabitého vůdce Muammara Kaddáfího libyjské úřady ještě řádně neoznámily, z čeho ho viní. Jeho právní zástupce uvedl, že původně byl Sajf Kaddáfí viněn pouze z banálních přestupků, například kvůli chybějícímu povolení pro velbloudy. Teprve po mezinárodním nátlaku mu bylo bez podrobností oznámeno, že bude obviněn z těžších zločinů. Obhájce zároveň tvrdí, že Kaddáfí mladší byl ve vazbě napaden, informovala v pátek agentura Reuters.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Sajf Kaddáfí

Článek

O Kaddáfího vydání usiluje Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Viní ho ze zločinů proti lidskosti. Libye ale chce syna bývalého vůdce soudit sama. Haagský soud má pochybnosti o takovém soudu, také vzhledem k tomu, že nová vláda nemá zemi zcela pod kontrolou a stabilitu a bezpečnost ohrožují milice, jež se nepovedlo odzbrojit. Tyto skupiny jsou opakovaně obviňovány z mučení a poprav.

Podle Kaddáfího právního zástupce při ICC Xaviera-Jeana Keïty byl navíc Sajf ve vazbě napaden. „Fyzicky na něj zaútočili,“ prohlásil s tím, že k tomu Kaddáfího trápí bolesti v důsledku odpírané zubní péče.

Podle Keïty podaly libyjské úřady Sajfovi matoucí informace. Nejprve mu bylo oznámeno, že čelí obviněním kvůli chybějící licence pro velbloudy či nesrovnalostem týkajících se rybích sádek. Vyšetřovatelé mu prý tvrdili, že vzhledem k nedostatku důkazů opouštějí od obvinění z vražd i znásilnění. Později úřady obrátily, upozornil Keïta, podle kterého je Sajf držen v téměř naprosté izolaci.

Za 140 dní, během nichž je zadržován, nebyl ani předveden před soudce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám