Hlavní obsah

Blairova vláda se pokoušela dostat Kaddáfího syna na Oxford

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vláda bývalého britského premiéra Tonyho Blaira se pokoušela dostat syna tehdejšího libyjského vůdce Sajfa Kaddáfího na studie v Oxfordu. Vyšetřovací komisi to řekl univerzitní vědec, profesor Valpy FitzGerald, napsal ve čtvrtek deník The Daily Telegraph.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Sajf Kaddáfí

Článek

Vedení univerzity v roce 2002 kontaktoval zástupce britského ministerstva zahraničí. „Bylo jasně dáno najevo, že ministerstvo zahraničí by v tomto případě ocenilo pomoc, jelikož Libye byla znovu vůči Západu otevřená,“ řekl FitzGerald. Britský list poznamenal, že se to stalo dva roky před uzavřením dohody o obnovení diplomatických styků mezi Británií a Libyí.

Okolnosti případu zkoumá komise lorda Woolfa zabývající se především vztahem Sajfa Kaddáfího k Londýnské škole ekonomiky (LSE), kde jmenovaný získal pochybný doktorát z filozofie. Kaddáfí mladší prostřednictvím své charity škole nabídl 1,5 miliónu liber. Vztahy s libyjským vedením se staly tak intenzivní, že škola podle Telegrafu začala být přezdívána Libyjská škola ekonomiky.

Tyto vztahy stály po letošním povstání v Libyi a útoku Severoatlantické aliance na Kaddáfího křeslo ředitele školy Howarda Daviese.

Davies ovšem nevedl jen LSE, Tony Blair ho v době po přijetí Sajfa Kaddáfího na studia jmenoval svým ekonomickým vyslancem pro Libyi. Škola potom mimo jiné získala kontrakt na vzdělávání libyjských úředníků v hodnotě 2,2 miliónu liber.

Režim Muammara Kaddáfího letos v létě padl a vůdce byl později dopaden a zabit povstalci. Jeho syn se do předminulého týdne skrýval. Chycen byl při pokusu uprchnout za hranice a čeká ho zřejmě v Libyi soud.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dopadený Sajf Islám Kaddáfí při letu do ZintánuVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám