Hlavní obsah

Kaddáfího synovi mohli prsty uříznout povstalci, tvrdí lékař

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zintán
Aktualizováno

Lékař Andrey Murkhovsky, který vyšetřoval zranění dopadeného Kaddáfího syna Sajfa Isláma, podpořil hypotézy, že o prsty na rukou nepřišel při náletu letadel NATO, ale že mu je usekli vzbouřenci. Uvedl to list Daily Mail. Kaddáfího na útěku zradil průvodce, kterému nabízel milión eur.

Foto: Reuters

Sajf Islám Kaddáfí po dopadění. Je vidět ovázané prsty.

Článek

Murkhovsky vyšetřoval Kaddáfího syna v neděli, tedy den poté, co byl dopaden. Odmítl vyloučit, že mu prsty uřízli vzbouřenci. Podle něj zranění neodpovídá tomu, co o něm sám Kaddáfí říká.

Murkhovsky sdělil, že Sajfu Islámovi chybí horní půlka palce a ukazováčku na pravé ruce: „Byly tak strašně rozbité. Mohlo to být způsobené výbuchem bomby. Ale to by bylo divné, myslím, že v tom případě by měl mít i jizvy na těle, které nemá.“

O stáří zranění lékař novináři Samu Greenhillovi, který s ním mluvil v libyjském Zintánu, nic nesdělil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dopadený Sajf Islám Kaddáfí při letu do ZintánuVideo: Reuters

Sajfa Isláma zradil průvodce

Sajf Islám byl dopaden v noci na sobotu, když se pokoušel uprchnout do Nigeru. Za útěk sliboval milión eur. Listu Daily Telegraph to řekl náčelník jedné vesnice Jusúf Sálih Hutmání. Sajf Islám mu slíbil, že mu dá milión eur, když  dopraví jeho se čtyřmi společníky na hranice s Alžírskem a Nigerem. Tvrdil, že se odtamtud vrátí a získá zpět zemi.

Ve skutečnosti ale Sajfa Isláma zavezl Hutmání, který má cestovní kancelář, do opuštěné oblasti v poušti, kde ho v půl druhé ráno obklíčila čtrnáctičlenná jednotka vzbouřenců ze Zintánu. "S bojovníky jsem se domluvil, že nejlepší místo k přepadení bude část pouště uprostřed návrší," řekl Hutmání agentuře Reuters.

Po dopadení trvalo velmi dlouho, než byla zveřejněna první fotografie a než byl přepraven letecky do Zintánu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám