Hlavní obsah

Desítky lidí zahynuly na lodi, které nikdo nepomohl, vina ulpívá na NATO

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Rada Evropy ve čtvrtek uvedla, že NATO nedokázalo loni v květnu pomoci přeplněnému plavidlu s libyjskými uprchlíky. Dvě lodě aliance přitom byly poblíž, když člun proplouval válečnou zónou. Na uprchlickém plavidle, jemuž na moři došlo palivo, zemřelo během patnácti dní 63 lidí. Přežilo jen devět migrantů.

Článek

„Můžeme mluvit do nekonečna o lidských právech a nezbytnosti dodržovat mezinárodní závazky, ale jestliže současně necháváme lidi zemřít, možná proto, že neznáme jejich totožnost, anebo proto, že jsou z Afriky, tak to ukazuje, že ta slova postrádají smysl,“ poznamenal autor zprávy Tineke Strik.

NATO se hájí, že žádná z jeho lodí ani jeho letadla nebyly v kontaktu s plavidlem. Dodalo, že v té době probíhaly jiné záchranné operace.

Tragický osud uprchlíků

Loď s běženci vyrazila z metropole boji zmítané Libye. Po dvou týdnech proudy vyplavily plavidlo znovu na libyjském pobřeží.

Osudné se uprchlíkům stalo, že neměli dost zásob a brzy jim došly i pohonné hmoty. Pašeráci jim je vzali, aby se do člunu dostalo více osob. Loď po 18 hodinách na moři vyslala signál z mobilního telefonu eritrejskému knězi žijícímu v Itálii. Informace o problémech člunu byla předána lodím v jeho blízkosti.

Záchrana lodi spadala do kompetence Severoatlantického paktu, protože plavidlo se nacházelo ve válečné zóně. Vojenský vrtulník dokonce člunu shodil vodu a potraviny, ale už se k němu nevrátil.

OSN, NATO a Evropa nezvládly plánování

Rada Evropy proto kritizovala sérii pochybení a omylů evropských úřadů, jejichž vrcholem byly nejasnosti o tom, kdo má běžence zachraňovat. Podle rady je to důsledkem nedostatečného plánování stran OSN, NATO a evropských zemí ve věci předpokládaného nárůstu počtu utečenců ze severní Afriky během vojenské intervence v Libyi.

Člun se spojil i se dvěma rybářskými loděmi, ty ale pomoc odmítly. Desátý den, kdy už byla polovina z cestujících po smrti, kolem proplula velká vojenská loď, ale pokračovala dál, i když člun vyslal nouzový signál.

Povinnosti pomoci lodi s uprchlíky měli podle mezinárodního zákona o moři všichni, kdož zachytili signál SOS. NATO bylo vyzváno, aby poskytlo více informací k případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám