Hlavní obsah

V Afghánistánu jsou schopni ničit obrněné transportéry, v britském padlo šest vojáků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Londýn
Aktualizováno

Šest britských vojáků je nezvěstných poté, co jejich obrněný transportér FV 510 Warrior zasáhla v úterý na patrole v afghánské provincii Hílmand mohutná exploze. Předpokládá se, že jsou mrtvi. Jde o první ztrátu warrioru v Afghánistánu a o největší jednotlivou ztrátu britských vojáků od roku 2006, kdy havaroval letoun Nimrod.

Foto: Profimedia.cz

Britský obrněný transportér Warrior v irácké Basře

Článek

Tiskový mluvčí akční skupiny Hílmand podplukovník Gordon Mackenzie k případu řekl: „Mám tu smutnou povinnost oznámit, že šest našich vojáků je nezvěstných, pravděpodobně zabitých na hlídce.“

Jejich smrt v Laškar Gahu nebyla potvrzena, protože pásové obrněné vozidlo ještě nebylo odtaženo na základnu ani prozkoumáno spolubojovníky.

Na patrole přitom byly dva warriory, zasažen byl jen první.

Expert SkyNews upozorňuje, že je potřeba zjistit, jaká výbušnina byla použita, zda jde o improvizovaný nástražný systém, nebo recyklovanou nevybuchlou bombu NATO, či ze zahraničí dovezenou nálož.

Pancéřování přestává stačit

Ukazuje se, že ani nasazení silněji pancéřovaných bojových vozidel pěchoty nedokáže zabránit ztrátám. Vojáci přitom nejeli v Landroverech Snatch, při jejichž nasazení jich zahynulo nejvíce, ale v dobře pancéřovaném pásovém transportéru s doplňkovou ochranou v podobě sítí proti RPG.

Foto: Profimedia.cz

Britský obrněný transportér Warrior podporovaný vrtulníkem Apache

I warriory ale byly kritizovány kvůli tomu, že mají nedostatečně pancéřovanou korbu zdola poté, co v nich v roce 2008 zahynuli čtyři vojáci, když exploze rozervala dno transportéru.

Tyto transportéry nemají dno tvarované tak, aby se síla exploze rozptýlila do stran, jako je tomu o vozidel MRAP. Jde o vozidlo vyvinuté v osmdesátých letech s plochým dnem, tedy připravované pro střety studené války, a nemá ani zesílené dno jako modernější bojová vozidla pěchoty. Nevýhodou MRAP je zase vyšší boční silueta.

Foto: Profimedia.cz

Britský obrněný transportér Warrior před náborovým střediskem britských ozbrojených sil.

Warrior byl nasazen už za první války v zálivu proti Iráku. Poté byl využit v Bosně, v Kosovu a za invaze do Iráku. Ve výzbroji britské armády má zůstat do roku 2025, má se ale modernizovat jeho dělostřelecká výzbroj, má dostat novou věž se stabilizovaným kanonem.

Zoufale smutný den

Útok, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil, odsoudil i britský ministr obrany Philip Hammond. Podle něj za tím stojí síly, které se snaží bránit normalizaci situace v Afghánistánu, kde se postupně předává odpovědnost za zajištění bezpečnosti do rukou Afghánců. Zmínil také, že cílem je, aby Afghánistán nemohl poskytovat zázemí teroristům, takže je akce i v zájmu bezpečnosti Británie.

Premiér David Cameron ztrátu komentoval slovy, že to je „zoufale smutný den pro naši zemi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám