Hlavní obsah

Výrobce vadných prsních implantátů obvinili a pustili na kauci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marseilles

Francouzské úřady obvinily z neúmyslné újmy na zdraví majitele firmy, která vyráběla vadné prsní implantáty. Implantáty z nepovoleného průmyslového gelu ženám v těle mohou praskat a způsobovat bolesti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jean-Claude Mas opouští policejní staniciVideo: Reuters

 
Článek

Dvaasedmdesátiletý Jean-Claude Mas bude stíhán na svobodě poté, co složil kauci 100 000 eur (2,5 miliónu korun). Po obvinění na policejní stanici v Marseilles Mas odjel do svého domu v Six-Fours-les-Plages na jihu Francie.

„Není mu dobře, je unavený,“ řekl pouze právní zástupce na otázku o Masově postoji ke kauze.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Jean-Claude Mas si kryje tvář před fotografy.

Francouzské úřady zakázaly implantáty Poly Implant Prothése (PIP) v roce 2010 a Masova firma ukončila činnost. Teprve na sklonku loňského roku případ vzbudil širší pozornost, když se objevila podezření, že implantáty způsobují rakovinu, což se nepotvrdilo.

Společnost vyráběla ročně 100 000 levných implantátů a v těle je dnes má možná až 400 000 žen v 65 zemích včetně České republiky. Úřady ženám radí, aby si implantáty daly vyměnit. Vedou se však spory o to, kdo bude nové zákroky hradit – zejména u pacientek, které implantáty dostaly po odebrání prsu kvůli rakovině.

Úřadům 13 let unikalo, že implantáty jsou bez povolení vyráběny s pomocí technického gelu. Mas přesto tvrdí, že nejsou zdravotně závadné. Na adresu žen, které implantáty nosí, prohlásil, že jim nemá co říct. Ti, kdo na něj podali stížnost, jdou podle jeho slov „jen za penězi“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám