Hlavní obsah

Severokorejci za mladého Kima položí životy, jih přesto věří ve změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Změny v severokorejském vedení po smrti Kim Čong-ila přinášejí podle jihokorejského prezidenta I Mjong-baka šanci na obrat situace na Korejském poloostrově. Pokud ale Pchjongjang bude pokračovat v provokacích, Soul na ně rázně odpoví. Zatím sever postoj nezměnil, na Nový rok uvedl, že nového vůdce Kim Čong-una budou lidé bránit i za cenu svých životů.

Foto: Jun Su-young, Reuters

Jihokorejský prezident I Mjong-bak

Článek

„Situace na Korejském poloostrově vstupuje do nového bodu zvratu. Mohla by to být nová příležitost ke změnám,“ řekl v televizním projevu jihokorejský prezident s tím, že se otevírají nové příležitosti. Hned však dodal, že Jižní Korea bude trvat na zajištění své bezpečnosti tak dlouho, dokud bude existovat možnost provokací ze strany Severu.

Jihokorejská hlava státu dodala, že prioritou je mír a jaderné ozbrojení KLDR. Nabídl, že by opět mohl pokračovat program pomoci výměnou za denuklearizaci.

Zatím není jasné, jak se bude vyvíjet severokorejská politika po nástupu nového vůdce Kim Čong-una, který už se stal vrchním velitelem ozbrojených sil, předsedou ústředního výboru Korejské strany práce i nejvyšším představitelem země. [celá zpráva]

Rétorika Pchjongjangu se však nezjemnila. [celá zpráva]

V neděli severokorejská tisková agentura KCNA uvedla: „Celá strana, celá armáda a všichni lidé budou dávat najevo pevné přesvědčení, že se stanou živou hrází a lidskými štíty, které budou bránit Kim Čong-una až do své smrti.“

Na Nový rok severokorejský vůdce provedl inspekci u tankové divize.

Anketa

Obáváte se možného konfliktu v souvislosti se změnou vedení v KLDR?
Ano
61,8 %
Ne
38,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15234 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám