Hlavní obsah

Žádné změny od nás nečekejte, vzkazuje světu KLDR

Pchjongjang

Vládnoucí severokorejská garnitura vzkázala do světa, že ani po smrti vůdce Kim Čong-ila nelze očekávat změnu její politiky. S odkazem na korejská státní média o tom informovala v pátek BBC.

Článek

„Slavnostně a s jistotou prohlašujeme, že bláhoví politici ve světě včetně skupiny loutek v Jižní Koreji, by od nás neměli očekávat nějaké změny,“ píše se v komuniké Komise národní obrany, která v podstatě zemi řídí.

Vůdce chudobné země se stalinistickým režimem Kim Čong-il zemřel 17. prosince, tento týden se uskutečnil pohřeb a ve čtvrtek 23 miliónů obyvatel uctilo jeho památku třemi minutami ticha. [celá zpráva]

Za vůdcova následníka byl prohlášen jeho nejmladší, teprve 27letý syn Kim Čong-un. Bude vládnout společně se svým vlivným strýcem Čang Song-tchekem. Vlivnou pozici mají i zástupci generálního štábu armády v čele s generálem Ri Jong-hoem.

Severní Korea je podle práva stále ve válce s Jihem, konflikt v padesátých letech skončil pouhým příměřím. KLDR má jaderný arzenál a Západ má obavy z šíření technologií a know-how do dalších zemí s nepřátelskými režimy. USA po smrti Kim Čong-ila vyzývaly Severní Koreu ke změně směru.

Reklama

Výběr článků

Načítám