Hlavní obsah

Životy a zdraví vojáků v Afghánistánu mají chránit roboti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy americké poslaly do Afghánistánu 650 malých robotů Recon Scout, kteří mají pomoci ochránit životy vojáků. Slouží k průzkumu budov, do nichž se vojáci chystají vstoupit. Jsou vybaveni kamerou a mohou odhalit improvizovaná výbušná zařízení, na jejichž vrub připadá nejvíce obětí a zraněných. Oproti loňsku se počet těchto útoků zdvojnásobil a počet amputací přesáhne 171, uvedl list USA Today.

Článek

Nastražené nálože mají na svědomí většinu obětí i vážných zranění. Čtyřicet procent vojáků, kteří na ně šlápnou, zahynou, uvedla Společná organizace pro ochranu proti improvizovaným výbušným zařízením. Ti, kteří přežijí, jsou často podrobeni vícenásobným amputacím a často přijdou i o genitálie.

Loňský počet 171 amputací bude letos zřejmě značně překročen. Do konce července bylo provedeno 79 vícenásobných amputací, což je nejvíc od začátku konfliktu před deseti lety. Od června do srpna čelili vojáci 1294 útokům provedeným za pomoci improvizovaných výbušných zařízení, což je o 92 procent více než ve stejném období loňského roku.

Pomoci má supermoderní technika 

"Vojáci tak potřebují něco víc, než jsme jim dávali v minulosti," podotýká plukovník Peter Newell, který má na starost zásobování. Část z 650 robotů v celkové hodnotě 13,5 miliónu dolarů již do Afghánistánu dorazila. Už je začínají využívat pěší hlídky, které jsou nejvíce ohrožené nastraženými náložemi. Jsou to malá zařízení, vlastně jen osa se dvěma koly. V těle osy je kamera nebo infračervená kamera a anténa přijímače a vysílače. Verze XT je schopna projít méně přístupným terénem a překonat i schody.

Vojáci také mají k dispozici obojživelného robota, kterého lze používat v zavlažovacích kanálech, jež jsou v afghánských vesnicích běžné.

V zemi už působí čtyři pozemní vozidla společnosti Lockheed zvané Ox. každý váží skoro dvě tun. mají podporovat minometné skupiny a umožnit, aby vojáci nenesli tolik nákladu. Jedno se prodává za 250 000 dolarů, ale je možné že jich armáda koupí 3000 až 5000. Mohly by sloužit i při ochraně hranic. Lockheedu by se mohly vrátit náklady na vývoj ve výši 20 miliónů.

Příští rok by měla být nasazena i automatická, obrněná, dvoudílná pásová vozidla Protector pro odminovávání o hmotnosti 500 kg.

V srpnu a září také příslušníci armády USA v Afghánistánu dostali "balistické spodní prádlo" v celkové hodnotě 19 miliónů dolarů, které chrání jejich genitálie a oblast břicha před výbuchy bomb.

V Afghánistánu je hodně patrol pěších, protože místní silnice jsou špatné a terén velmi nepřístupný. Na rozdíl od Iráku se tak před nastraženými náložemi nemůžou tolik chránit ve speciálních pancéřovaných vozech, i když vozidla MRAP jsou v Afghánistánu široce využívána.

Dodány byly do Afghánistánu také menší varianty velkých obrněných vozidel, která se využívají při čištění cest od náloží a min. Mají stejné vybavení jako větší, využívají detektory kovů a radar, který se dá využívat pro vyhledávání předmětů ukrytých v zemi. Jsou ale menší, takže mohou jet i po úzkých cestách

Newell nicméně podotýká, že nové technické prostředky, jako jsou roboti, mají většinou v boji omezenou životnost. "Každé řešení má poločas rozpadu," uvedl a dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám