Hlavní obsah

Bangkok znervózňují záplavy, na severu padesátiletá velká voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmatek, nervozita a napětí panují v thajské metropoli Bangkoku, která se už několik dní horečnatě připravuje na příchod povodňové vlny, jež doprovází největší záplavy za posledních 50 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy v BangkokuVideo: Reuters

 
Článek

I když úřady obyvatele devítimiliónové metropole uklidňují a tvrdí, že se voda do centra přes nově zbudované hráze nedostane, lidé se ve velkém připravují na opačný scénář. Snaží se zaparkovat auta na vyvýšených místech a vykupují obchody s léky a potravinami, píší místní média.

Povodňová vlna se do Bangkoku blíží ze severu a zaplavila už některá předměstí, zejména ve východní části metropole, kde už na velkých plochách stojí až 70 centimetrů vody. Během soboty má hladina dál stoupat, navíc se čeká déšť, který může situaci ještě zhoršit.

Reportéři televizní stanice NBT informovali, že voda se na některých místech prodrala i do centra. Armáda během uplynulých dní budovala hráze na nejzranitelnějších místech, kudy by se mohla voda provalit do centra. Vojáci v práci pokračují, staví nové zábrany z pytlů písku a zvyšují ty dosavadní až na tři metry. Úřady už vytipovaly veřejné budovy, kam se budou moci lidé uchýlit při případné evakuaci. Místo je například ve školách, kam se vejde kolem 20 000 lidí.

Foto: Reuters

Záplavy v provincii Thai na severu země.

"Musíme se připravit na evakuaci lidí, kteří žijí v blízkosti nábřeží," řekl šéf správy Bangkoku Sukchumpchand Paribatra, podle nějž bude situace kritická až do pondělí. Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová ale v rozhlase uklidňovala s tím, že protipovodňová opatření by měla být dostatečná.

Od konce července v Thajsku zahynulo při povodních a sesuvech půdy už nejméně 297 lidí. Voda zničila značnou část rýžových polí a vynutila si uzavření desítek továren. Zasaženo bylo na 8,2 miliónu lidí v 61 z 77 thajských provincií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám