Hlavní obsah

Kaddáfího rodina je v Egyptě, tvrdí tisk

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Příbuzní libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, kteří před časem uprchli do Alžírska, jsou od víkendu v Egyptě. Alžírsko opustili poté, co tamní vláda zkritizovala audionahrávku Kaddáfího dcery. Napsal to v pondělí tuniský deník al-Chabar. Kaddáfí sám se skrývá na neznámém místě

Foto: Profimedia.cz

Ajša Kaddáfíová s manželem Ahmedem

Článek

Tři Kaddáfího potomci, dcera Ajša a synové Muhammad a Hannibal, našli i se svými rodinami azyl v sousedním Alžírsku po dobytí Kaddáfího tripolského sídla Báb Azízíja povstalci. Pikantní je, že těhotná Ajša porodila při úprku přes hranice své čtvrté dítě. Alžírský ministr zdravotnictví prohlásil, že se jí narodila holčička.

S letadlem egyptských aerolinií odletělo podle alžírského listu v sobotu večer z letiště Houari Boumediene osm Kaddáfího příbuzných.

Pouhý den předtím označil alžírský ministr zahraničí za nepřijatelnou audionahrávku syrské televize al-Rai, na níž Kaddáfího dcera Ajša kritizovala novou libyjskou vládu. Šéf diplomacie Mourad Medelci během zasedání Valného shromáždění v New Yorku v té souvislosti prohlásil, že vláda přijme proti Kaddáfího příbuzným „opatření“.

Ajša z nahrávky mimo jiné varovala Libyjce, že by je noví předáci mohli zradit, když byli schopni zradit Kaddáfího. Někteří zástupci libyjské Přechodné národní rady NTC donedávna působili v Kaddáfího vládě.

Egyptská strana v pondělí odpoledne zprávu o poskytnutí azylu Kaddáfího rodině odmítla.

Reklama

Související témata:

Související články

Libye do deseti dní jmenuje oficiální vládu

Prozatímní libyjský premiér Mahmúd Džibríl řekl, že jmenování první oficiální libyjské vlády od svržení Muammara Kaddáfího je otázkou maximálně deseti dní....

Výběr článků

Načítám