Hlavní obsah

Libyjec tvrdí, že ho Britové předali Kaddáfího mužům k mučení

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjec Sami Saadí, jenž patřil k čelným představitelům protikaddáfíovských mudžáhidů a britská tajná služba MI6 ho poslala do náruče plukovníkových mužů, kteří ho mučili, plánuje jet do Londýna a poskytnout o tom důkazy. Nejde však o žádného nevinného hocha, ještě před 11. září se v Afghánistánu potkal s Usámou bin Ládinem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Saadí byl propuštěn z věznice v Tripolisu během bojů o město a byl odvezen do Tuniska, kde byl léčen, protože byl ve špatném stavu. Míní ale jet do Británie a svědčit proti britské tajné službě MI6.

V Tripolisu byly objeveny dokumenty, že britská tajná služba MI6 i americká CIA spolupracovaly s libyjskou tajnou službou. Objeveny byly i podrobnosti o operaci z roku 2004: jejím cílem bylo dostat Saadího z Číny do Libye přes Hong Kong.

„Přišel jsem ke dveřím letadla. Mně a mé ženě dali pouta,“ řekl. V Libyi byl bit, dostával elektrické šoky a byl psychicky týrán. Mimo jiné mu řekli, že byl odsouzen k smrti.

Návštěvy agentů 

Ve vězení ho pak navštívili cizí agenti, dvakrát z CIA, jednou francouzští a italští a také Britové. „Britský tým, žena a muž za mnou přišli, aby mne viděli. Ptali se mne, zda bych byl ochoten spolupracovat na tom, jak čelit hrozbě terorismu, Řekl jsem jim, ok, ale nemohl jsem jim říci, že jsem byl mučen, protože by mne zase mučili," vypověděl Libyjec.

Saadí je přesvědčen, že Británie „uzavřela dohody s Kaddáfím, aby získala nějaké výhody, možná ropu, a Kaddáfí ji požádal, aby mu pomohla s bojem“ proti jeho skupině.

„Myslím, že britská vláda pod Blairem a později americká administrativa si příliš pozdě uvědomily, že v našem případě udělali chybu,“ řekl Saadí.

Saadí nyní jedná s právníky, aby mu pomohli s procesem v Británii. „Cítím nespravedlnost,“ uvedl pro BBC. Chce vypovídat před vznikající Gibsonovou komisí, která se má zabývat rolí Spojeného království při mučení lidí podezřelých z terorismu.

Saadí potkal Usámu v Afghánistánu

Saadího Libyjská islámská bojová skupina byla cvičena ve výcvikových táborech v Afghánistánu. Tam se také Saadí setkal ještě před 11. zářím s Usámou bin Ládinem. „Obecně jsem znal jeho plán – udělat něco nějaké evropské zemi nebo Americe.“ Saadí nyní dodává, že mu řekl, že by to neměl dělat, to však těžko kdo dnes může doložit.

„Nesouhlasili jsme s idejemi Usámy bin Ládina. A Al-Káida nám nic neříkala o své činnosti. My jsme nechtěli fundamentalistický islámský stát, jen jsme chtěli svrhnout Kaddáfího," tvrdí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám